Groeten uit Israël – Twee dagen naar de woestijn

Monday, May 11, 2020 |  Anat Schneider
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

'We gaan twee dagen naar de woestijn!' zei mijn geliefde Aviel. Na twee maanden, waarin ik nauwelijks het huis had verlaten, was het een vreemd gevoel om plotseling mijn spullen in te pakken en ergens anders te gaan slapen. Om eerlijk te zijn, ik ben gewend geraakt aan het feit dat ik thuis ben. Ik voelde me op mijn gemak.

Maar Aviel was hardnekkig. En zo kwam ik uiteindelijk in de nederzetting Ezoez terecht, nabij de grens met Egypte. En ik heb er geen moment spijt van gehad, de woestijn opent je hart en ziel. De stilte, het uitzicht, de natuur en de oneindige ruimte. En ook de geschiedenis van deze plaats, die door mijn gedachten bleef gaan. Hier waren de zonen van Israël, hier zwierven later de stammen. De droge woestijn is vol leven.

We zagen zwermen vogels, vooral ooievaars, die vanuit Afrika terug naar Europa trokken, in de woestijn landden en rustten. De grote stilte verscherpte ons gehoor, we hoorden opeens veel meer geluiden, vooral van een veelheid aan vogels.

We bereikten de woestijn op een dag nadat het in heel Israël hevig had geregend, misschien was het de 'Malkosh', zoals we de laatste regen voor de zomer in Israël noemen. Alle waterputten werden gevuld met water en op sommige plaatsen waren er zelfs echte poelen waar je kon rondspetteren.

Maar het hoogtepunt van onze reis was de rit naar onze wijngaard en olijfboomgaard. De wijnbladeren waren zo fris en groen en de olijfbomen waren al zo gegroeid. Binnenkort kun je de eerste olijven oogsten. De absolute vervulling van een droom. De profeten hebben al gezegd dat de toekomst van de Staat Israël in de woestijn ligt: ’De woestijn en de dorre plaatsen zullen vrolijk zijn, de wildernis zal zich verheugen en in bloei staan als een roos. Zij zal welig in bloei staan en zich verheugen, ja, zij zal zich verheugen en juichen’ (Jesaja 35:1-2a).

David Ben-Goerion sprak veel over het visioen van de bloeiende woestijn. Hier in de woestijn ligt de toekomst van de Staat Israël, zei hij destijds, meer dan 70 jaar geleden.

Zijn visie op de bloei van de Negev is ook als een profetie. En het gebeurt vandaag. Op sommige plaatsen bloeit de Negev al op, de profetieën worden vervuld. Tussen de dorheid en de droogte, de overheersende gele kleur, vind je groene velden met groene vruchten en groenten. Je kunt zien hoe de zeven soorten langzaam opduiken en onderdeel worden van het landschap. Granaatappels, olijven en druiven. De rest komt wel. Er zijn cherry­tomaten die als de beste en lekkerste ter wereld worden beschouwd. We hebben gezien hoe de boeren in de landbouw werken.

De plantages van ons en u, de trouwe lezers, het gemeenschappelijke project van de lezers van Israel Today, vallen op in de uitgestrektheid van de woestijn. Ik was echt trots en voelde zionisme in de ware zin van het woord.

En nu eerst het weer voor vandaag:
Overwegend zonnig met verdere stijging van de temperaturen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem, 27 graden. Tel Aviv 24 graden, Haifa, 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, bij de Dode Zee 32 graden, Be'er Sheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden.
Het waterniveau van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt op 208,90 m onder de zeespiegel, er ontbreken nog 10 centimeter tot aan de bovengrens!

Namens de redactie van Israel Heute wens ik u een prettige dag. Blijf gezond!

Shalom uit Bar Giora!
Anat

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.