Mijn moeders gevulde druivenbladeren, een delicatesse

Monday, May 11, 2020 |  Anat Schneider
Toen zij hoorde, dat wij naar onze wijngaard zouden gaan, vroeg mijn moeder om in de wijngaard wat bladeren voor haar te plukken, zodat ze gevulde druivenbladeren kon maken. En ik ben een gehoorzaam meisje, ik gehoorzaamde de opdracht met liefde.

De landbouw heeft me altijd gefascineerd. In de frisse lucht staan en fruit plukken geeft me altijd kracht en vult mijn hart. En mijn moeders gevulde druivenbladeren zijn een delicatesse. Hier is het recept, waar jullie allemaal van kunnen genieten.

Voor degenen die ons prachtige (Duitstalige) kookboek hebben, staat het op pagina 100. Voor degenen die het boek nog niet hebben, hier is het recept voor u. De woestijn maakt je zeker hongerig.

Gevulde druivenbladeren (voor 10 personen)
• Tijd: ca. 150 min.
• Moeilijkheidsgraad: moeilijk

Ingrediënten:
• ½ kg. ongekookte rijst
• 35 gram peterselie (klein gesnedent)
• 25 gram dille (klein gesneden)
• 2 stengels selderij, met de bladeren (klein gesneden)
• 2 - 3 grote tomaten (geraspt - de rest van de schil opzij leggen)
• 2 middelgrote uien (geraspt - de rest opzij zetten)
• 1 ½ eetlepel tomatenpuree
• 2 tenen knoflook (geperst)
• 75 ml olie
• 75 ml citroensap
• 3 theelepels zout
• ½ theelepel zwarte peper
• ½ theelepel Kurkuma-kruid
• 2 theelepels citroenzout (1 theelepel voor het rijstmengsel - 1 theelepel later in de pot)
• 250 gr. verse druivenbladeren. (Hoe dunner het blad, hoe beter.) De lelijke of beschadigde bladeren weggooien. Leg een paar wijnbladeren opzij).

Bereiding:
• Was de vers geplukte druivenbladeren goed, snijd de stengel er af en leg ze op een grote handdoek om te drogen.
• Leg de resten van de tomaten en uien en een paar druivenbladeren in een heel grote pan. Dit voorkomt dat de opgerolde wijnbladeren blijven plakken of verbranden.
• Meng de rijst goed met de peterselie, de dille, de selderij, de geraspte tomaten en uien, de tomatenpuree, de geperste knoflook, de olie en het citroensap, zout, peper, kurkuma en 1 theelepel van het citroenzout. Zet het rijstmengsel even weg.
• De druivenbladeren hebben een gladde bovenzijde en een ruwe onderzijde met 'bladnerven'. Het ongekookte druivenblad wordt altijd met het gladde oppervlak naar beneden op het werkblad of direct in de hand uitgespreid.
• Schep, afhankelijk van de grootte van het blad, 1 of 2 theelepels van het rijstmengsel in het midden van het druivenblad en verdeel het gelijkmatig in de lengte. Vouw het blad aan beide zijden in en rol het op van onder naar boven. Plaats het gevulde druivenblad in de pan en bedek de bodem van de pan langzaam in een cirkel van buiten naar binnen.
• Verdeel na de eerste laag een paar druppels olie over de bladeren en begin met de volgende laag. Zodra alle druivenbladeren in rijen in de pan zijn gelegd, 1 theelepel citroenzout over de laatste laag verdelen, de opgerolde bladeren met een paar opzij gelegde druivenbladeren afdekken en met een hittebestendig bord verzwaren,zodat de opgerolde druivenbladeren niet opengaan tijdens het koken.
• Vul de pan met heet water tot het bord bedekt is en laat het kort opkoken.
• Laat het op een laag vuur (!) 1 ½ uur sudderen. Wanneer het water verkookt is, een opgerold druivenblad proeven op de stevigheid van de beet en gaarheid. Voeg indien nodig een beetje water toe en laat de druivenbladeren verder sudderen tot het water is weggekookt.

• De met rijst gevulde wijnbladeren kunnen warm of koud worden gegeten en zijn tot 4 dagen houdbaar in de koelkast.
• Serveer de wijnbladeren naar smaak met yoghurt, knoflook of andere sauzen.
• Resterende, ongebruikte wijnbladeren kunnen gemakkelijk worden ingevroren en op een ander moment worden ontdooid om te vullen.
• Voor de hartiger variant: vervang ½ kg rijst door ½ kg vers rundergehakt.
• Voor een verfijnder variant: Voeg per ½ Kg rijst, 2 glazen veenbessen en 1 glas pistachenoten toe aan de rijstmix.

Veel succes!

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.