IAA toont zeldzame munt uit de tijd van Bar-Kochba

Monday, May 11, 2020 |  IAA, Redactie Israeltoday.nl
Ter gelegenheid van Lag Ba'Omer, de 33ste dag tussen Pesach en Shavoe’ot, presenteert de Israel Antiquities Authority (IAA) een zeldzame bronzen munt uit de periode van de Bar Kochba opstand, circa 132 CE, waarop de naam ‘Jeruzalem’ is vermeld.

Hij werd ontdekt bij archeologische opgravingen van de IAA in het William Davidson Archaeological Park, gelegen tussen de Tempelberg en de Stad van David. De opgravingen worden uitgevoerd door de IAA en gefinancierd door de Ir David Foundation (Elad), die de site beheert.

De voorzijde van de munt is versierd met een druiventros en de inscriptie 'Jaar Twee van de Vrijheid van Israël' en op de achterkant staat een palmboom en de inscriptie 'Jeruzalem'. Het is de enige munt uit de periode van de Bar Kochba opstand die de naam 'Jeruzalem' draagt en die ooit in het oude Jeruzalem is ontdekt, zo maakte de IAA bekend.

In de archeologie zijn munten uit de periode van de Bar Kochba-opstand, die het doel van de rebellen aangeven, het bevrijden van Jeruzalem van de Romeinse bezetting na de verwoesting van de stad. Het ontdekken van dergelijke munten helpt onderzoekers om de opstand, die ongeveer 1900 jaar geleden plaatsvond, in kaart te brengen. Het is interessant om te zien dat de rebellen deze munten hebben geslagen op munten van het Romeinse regime waarvan de gezichten zijn verwijderd of beschadigd, mogelijk als afwijzing van de Romeinse bezetting. De munten van de opstandelingen waren voorzien van de voorkant van de Tempel, trompetten, een harp of viool en de inscripties: 'Verlossing van Israël' en 'Vrijheid van Israël.'

Bij archeologische opgravingen in het gebied van de Oude Stad in Jeruzalem zijn meer dan 22.000 munten ontdekt. Uit dit onderzoek bleek dat slechts vier van de munten gedateerd zijn uit de periode van de opstand van Bar Kochba. Dit is weinig, vooral in vergelijking met het grote aantal Bar Kochba-munten dat buiten Jeruzalem is gevonden.

De opstand van Bar Kochba brak uit in 132 CE, nadat keizer Hadrianus de oprichting van een Romeinse kolonie met de naam 'Aelia Capitolina' had uitgeroepen. Deze kolonie werd gebouwd op de ruïnes van het Joodse Jeruzalem en begon met de bouw van een tempel gewijd aan de god Jupiter op de Tempelberg. De opstand zelf duurde ongeveer vijf jaar, veroorzaakte zware slachtoffers onder de Romeinse legioenen en eindigde met de vernietiging van honderden joodse gemeenschappen en dorpen die deelnamen aan de opstand. Maar de naam Bar Kochba blijft geëtst in het geheugen van de Joodse natie gegrift als een historische held.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.