Iraanse cyberaanval op waterbedrijven oorlogsmisdaad

Sunday, May 10, 2020 |  Redactie Israel Today
Op 24 en 25 april heeft Iran, misbruik makend van Amerikaanse servers, een cyberaanval uitgevoerd op Israëlische waterleidingbedrijven. Destijds bevestigden de Israëlische Water Authority en het Israel National Cyber Directorate de aanval in een gezamenlijke verklaring.

De tekst daarvan luidde: 'Er is een poging gedaan tot een cyberaanval op de besturings- en controlesystemen van de waterbedrijven. De aanvalspoging werd afgehandeld door de Water Authority en het National Cyber Directorate. Benadrukt moet worden dat de water­voorziening niet werd geschaad en dat deze functioneert, en zonder onderbreking blijft functioneren.’

Bij enkele waterbedrijven werden kleine problemen gemeld, bericht The Times of Israel. De aanvallen betroffen ook de behandeling van afvalwater.

Oorlogsmisdaad
De betrokkenheid van Iran bij de Syrische burgeroorlog was ten minste gedeeltelijk bedoeld om de grenzen van Israël te bedreigen. Maar zijn positie daar is verzwakt dankzij de niet aflatende Israëlische luchtaanvallen en de coronapandemie. Iran is dus op zoek naar nieuwe manieren om de Joodse Staat te schaden, en is bereid om daarbij rode lijnen te overschrijden.

'Dit is een aanval die tegen alle oorlogswetten ingaat. Zelfs van de Iraniërs hadden we zoiets niet verwacht', citeerde Channel 13 News vorige week een hoge Israëlische defensie-ambtenaar.

De ambtenaar sprak op een vergadering van het veiligheidskabinet, die werd bijeengeroepen om een Iraanse cyberaanval op de waterinfrastructuur van Israël te bespreken. Meer informatie over de vergadering was niet beschik­baar, aangezien de deelnemende ministers de vertrouwelijkheids­formulieren moesten ondertekenen voordat ze de zaal binnenkwamen.

Israëlische functionarissen zien dit laatste incident als een van de duidelijkste oorlogshandelingen van Iran tegen de Joodse Staat in de afgelopen jaren. Hoe en wanneer Israël zal reageren blijft een nauwlettend bewaakt geheim.
Maar het is zeker dat de Islamitische Republiek haar inspanningen om haar belofte te vervullen om de Staat Israël te vernietigen, niet zal staken. Tenzij iemand haar eerst stopt.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.