Groeten uit Israël - Winkelen in de Corona-tijd

Sunday, May 10, 2020 |  Nathalia Sonnek
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Eindelijk keert het dagelijkse leven terug in Jeruzalem. Steeds meer winkels zijn nu weer geopend. Donderdag liepen Samuel en ik door de winkelstraat Mamilla, waarschijnlijk DE winkelpassage van Jeruzalem. Ik heb dit zo gemist tijdens alle uitgaansverboden en quarantaine­maatregelen. Onderweg in het mooie weer een ijskoffie kopen en door de winkels slenteren. De mensen lopen weer langs elkaar heen om te gaan winkelen, uiteraard met aandacht voor de voorge­schreven afstand van 2 meter, maar dit lukt niet altijd. We zijn blij dat Jeruzalem eindelijk weer aanvoelt als Jeruzalem!

De meeste kledingwinkels en cafés zijn weer open, hoewel er nu regels zijn bij het winkelen. Voor het betreden van een winkel wordt de temperatuur gemeten, en er mag slechts een bepaald aantal personen in de winkel zijn. Er bestaat nog steeds de verplichting om een mondkapje op te zetten, een Israëli op straat wijst me daar op. Want met de voortdurende veranderingen zijn we het zicht op wat toegestaan of verboden is kwijtgeraakt.

En zo is het ook bij de bevolking. Want als we Mamila naderen vraagt een toeristengids ons, of de vluchten alweer zijn hervat of dat we al langer in het land zijn. Blijkbaar is het aan de buitenkant te zien of we hier vandaan komen of niet.

De bekende winkelstraat Mamilla. (Foto: Nathalia Sonnek)

Kort na de heropening van de winkels zagen we grote rijen mensen in de rij staan voor de grote Israëlische kledingwinkels zoals Renuar of Urbanica om eindelijk kleren te kunnen kopen. In de meeste winkels is er nog steeds een grote uitverkoop van de voorjaarscollectie.

Het aanbod in de straten van Jeruzalem is echter veranderd. In plaats van kleine souvenirs zoals vergulde kandelaars of pluche kamelen worden er in de Jaffa Straat stijlvolle mondkapjes verkocht. Ze zijn bedrukt met grote merknamen als Gucci of Louis Vuitton, hoewel het twijfelachtig is of ze echt zijn.

Mooie modieuze merk-mondkapjes? (Foto: Nathalia Sonnek)

We hebben van onze Duitse vrienden gehoord dat de winkels in Duitsland ook weer geopend worden. We hebben hier zeer goede ervaringen mee. We zien aan de gezichten van de mensen om ons heen hoe belangrijk deze opening is. De laatste weken zijn voor ons allemaal erg moeilijk geweest, vertelt een Israëlische vriend mij ook. Het is belangrijk om het normale leven weer te kunnen ervaren, om op stap te gaan en in contact te komen met mensen. Het coronavirus heeft ons dat de laatste weken allemaal afgenomen.

De straten van Jeruzalem zijn weer vol met mensen, ook al zou men op het eerste gezicht de indruk kunnen krijgen dat er alleen maar mondkapjes bij elkaar staan.

Het weer voor vandaag in Israël:
Helder tot gedeeltelijk bewolkt en een beetje koel na de regen van het weekeinde. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 20 graden, Tiberias bij het Meer van Galilea 27 graden, bij de Dode Zee 28 graden, Be'er Sheva 26 graden, Eilat aan de Rode Zee 32 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde nog een halve centimeter gestegen en ligt nu 208,90 m onder de zeespiegel, er zijn nog 10 centimeter te gaan tot de bovengrens!

Namens Israel Heute wensen wij u een prettige zondag en een goede nieuwe week.

Shalom uit Jeruzalem!
Nathalia

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.