Geheime Tempelberg-deal door Netanyahu?

Friday, May 08, 2020 |  Redactie Israel Today
Verscholen achter het nieuws over de nieuwe Israëlische regering en de voortdurende coronaviruspandemie, waren aanklachten dat premier Benjamin Netanyahu stilletjes een geheime deal over de Tempelberg had gesloten met Jordanië.

Volgens aanklachten van rechtse activisten spraken Netanyahu en Jordanië (die officieel toezicht houdt op religieuze zaken boven op de Tempelberg) af om zowel Joden als Arabieren niet toe te laten voor de duur van de coronaviruspandemie. Elke vrijdag komen tienduizenden Arabische moslims de binnenplaatsen en moskeeën van de Tempelberg binnen; dit vormt een zeer reële dreiging van een uitbraak. De afgelopen weken mochten de Arabieren echter om de een of andere reden de Tempelberg weer op. Ondertussen bleef het toegangsverbod voor Joden gehandhaafd.

Woensdag gaf het Hooggerechtshof van Israël de regering-Netanyahu tot aanstaande maandag de tijd om te reageren op een petitie. Deze petitie stelt dat de regering de Joden toegang verbiedt tot de heiligste plaats van het Jodendom, in het kader van een overeenkomst met de Jordaanse moslimautoriteiten.

Nieuwe feiten ter plaatse
Nu al proberen de moslimautoriteiten de situatie uit te buiten om een nieuwe status quo vast te stellen waaronder de Joden permanent van de Tempelberg zullen worden geweerd. Op 26 maart, slechts enkele dagen nadat de overeenkomst over de Tempelberg in het geheim was gesloten, vond een interview plaats met het Palestijnse Informatiecentrum. Tijdens het interview had sjeik Abdul Azim, hoofd van de Jeruzalemse raad van islamitische schenkingen, dit te zeggen:

‘De tijdelijke stopzetting van de gebeden in Al-Aqsa was bedoeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan...De afsluiting zou zijn voor aanbidders die Al-Aqsa binnenkomen, maar toch zit het vol met bewakers, bedienden en poortwachters, die in gebedshuizen daar bidden...Vandaag de dag zijn er geen gedwongen binnenkomsten door groepen [Joodse] kolonisten en extremisten, maar als de bezetting haar beleid ten aanzien van de huidige situatie in Al-Aqsa zal veranderen, dan zullen we zeker reageren op elk incident.’

Religieuze discriminatie
Israël klopt zichzelf graag op de borst voor het behoud van de vrijheid van godsdienst voor alle geloofsovertuigingen binnen zijn grenzen. En dat is over het algemeen juist, behalve op één plaats: de Tempelberg. Ondanks het feit dat het voor Joden en Bijbelgetrouwe christenen de heiligste plek ter wereld is en dat het Joodse volk na 2000 jaar het gebied weer in handen heeft, is Israël bang om ware soevereiniteit uit te oefenen boven op het heilige plateau. De woede-uitbarstingen van moslimgeweld over Joden die ook maar de geringste religieuze uitingen doen op de locatie, hebben geleid tot genormaliseerde religieuze discriminatie van Joden (en in het verlengstuk, van christenen).

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.