Groeten uit Israël - De Shabbat een rustdag?

Friday, May 08, 2020 |  Michael Selutin
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

In Emor, het Torah-gedeelte voor deze week, staat:
'Zes dagen mag er werk verricht worden, maar op de zevende dag is het sabbat, een dag van volledige rust, een heilige samenkomst. Geen enkel werk mag u doen. Het is in al uw woongebieden een sabbat voor de HEERE. (Leviticus 23:3 HSV).

Toen ik nog vrijgezel was, heb ik bijzonder van de Shabbat genoten. Ik heb lang geslapen, veel gegeten, weer geslapen, een boek gelezen, op de bank gelegen, een wandeling gemaakt en was zaterdagavond en de volgende zondag vol energie. Ik herinner me mijn eerste echte Shabbat nog, toen ik een weekeinde bij een vriend in Efrat doorbracht en voor het eerst echt afzag van alles wat deze rustdag kon verstoren. Toen de Shabbat voorbij was, had ik het gevoel dat ik een paar liter Red Bull had gedronken, ik was vol energie en levens­vreugde. Wie kent mij, weet dat dit niet vaak het geval is.

In de daaropvolgende jaren begon ik de Shabbat ook alleen te houden en het was altijd een hele mmoie ervaring. Het is moeilijk om het gevoel tijdens en na de Shabbat te beschrijven, je moet het zelf proberen. Wie erin slaagt om 24 uur lang door te brengen zonder zijn elektronische apparaten, heeft al een grote stap gezet, maar het is nog veel meer. Goed eten, slapen, lopen en heilige boeken lezen zijn ook zeer nuttig.

Tegenwoordig is het natuurlijk met naar het lijkt wel 1.000.000 kinderen heel anders. Ze komen precies om zes uur in de ochtend onze slaapkamer binnen en vragen opgewonden: 'Is het vandaag Shabbat?' De kinderen hebben ook een reden om blij te zijn met Shabbat, want ze krijgen die dag veel meer snoepjes dan gewoonlijk.

Er is taart voor het ontbijt, gevolgd door koekjes en itoet-banana om het weg te spoelen. Toet is trouwens de aardbei in het Hebreeuws en de rode Toet-Banana drank is erg populair bij Israëlische kinderen, terwijl het de ouders het gevoel geeft dat ze iets niet al te ongezond hebben gekocht.

Dan hebben de kinderen de kans om wat quality time door te brengen met hun ouders, we spelen bordspellen, of liever gezegd we proberen het, want onze kleinste begrijpt er niets van en gooit de dobbelstenen om zich heen. Voor de Corona gingen we 's middags een wandeling maken, of naar een speeltuin. De afgelopen weken hebben we ons vermaakt op de parkeerplaats voor ons huis. Later is er waterijs, dat hier iglo heet, en we spelen weer totdat de eerste drie sterren aan de hemel zichtbaar zijn, of de zeer langzaam bewegende wijzers van de klok het einde van de rustdag aankondigen.

Zo gaat dus een behoorlijk vermoeiende rustdag voorbij. Na Shabbat zit ik niet meer vol energie, maar ben ik helemaal uitgeput. Alleen goed dat de kinderen doordeweeks langer slapen.

Bij de Westelijke Muur mogen nu verschillende, van elkaar gescheiden, groepen tegelijk bidden. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël:
Helder tot gedeeltelijk bewolkt en een beetje warmer. In de namiddag steekt aan de kust een sterke noordenwind op. Vanochtend vroeg kunnen er weer een paar regendruppels vallen in het noorden en het centrum.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, bij de Dode Zee 33 graden, Be'er Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 35 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog eens een halve centimeter gestegen en ligt nu 208.905 m onder de zeespiegel, er ontbreekt slechts 10,5 centimeter aan de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat.

Shabbat Shalom uit Bet Shemesh!
Michael

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.