Ex terrorist: Steun aan PA inhouden en naar de armen

Thursday, May 07, 2020 |  Redactie Israel Today
De voormalige terrorist Massad beschuldigt de Palestijnse Autoriteit van corruptie en eist dat Israël hulpfondsen niet aan de PA uitbetaalt, maar rechtstreeks aan Palestijnse arbeiders en behoeftige gezinnen worden betaald.

Yossi Dagan, voor zitter van de Regionale Raad van Samaria (links) en Mohammad Massad. (Foto: Regionale Raad van Samaria)

Mohammad Massad heeft 7 jaar van zijn leven in Israëlische gevangenissen doorgebracht. Ten tijde van de eerste Intifada had hij deelgenomen aan terreuraanslagen op Israëli's. Nu roept de voormalige terrorist, die in Haifa woont, de Israëlische regering op om geen geld te betalen aan de Palestijnse Autoriteit, maar rechtstreeks aan behoeftige burgers.

Massad komt uit een klein dorp, niet ver van de Arabische stad Jenin. Al op 13-jarige leeftijd sloot hij zich aan bij de Fatach-beweging en werd lid van de zogenaamde 'Zwarte Panters', waarvan de leden tijdens de eerste Intifada in de jaren tachtig betrokken waren bij talrijke terreuraanslagen op Israëlische burgers.

Vorige week besloot de Israëlische regering een lening van 500 miljoen shekel aan de Palestijnse Autoriteit om te zetten in een steunbetaling, die niet behoeft te worden terugbetaald. Massad wil dat het hulpgeld rechtstreeks naar de Arabische Palestijnse arbeiders en hun behoeftige gezinnen gaat.

Met de hulp van de voorzitter van de Regionale Raad van Samaria, Yossi Dagan, en advocaat Michael Litvak, wendde hij zich daarom tot het Hooggerechtshof, met het verzoek dat het hof de Israëlische regering om uitleg vraagt over de reden waarom de betalingen aan de Palestijnse Autoriteit niet worden ingehouden. Yossi Dagan heeft premier Netanyahu, minister van Defensie Bennett en minister van Financiën Kachlon gevraagd de petitie van Massad te beoordelen, zo meldde het nieuwsportaal Ynet.

'Naast de dagelijkse strijd die gezinnen voeren onder het regime van de Palestijnse Autoriteit, toont de corruptie die in het verzoekschrift wordt beschreven aan, dat de Palestijnse Autoriteit de gelden gebruikt om het terrorisme te steunen', aldus Dagan. 'Zij [de regering van de Palestijnse Autoriteit] stelen het geld uit de mond van hun volk en gebruiken het om terroristen in gevangenissen te steunen en een Mercedes voor zichzelf te kopen.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.