Intel koopt Israëlisch technologiebedrijf Moovit

Thursday, May 07, 2020 |  Michael Selutin
De Amerikaanse chipproducent Intel heeft nog een Israëlisch technologiebedrijf gekocht, en wel voor de aanzienlijke prijs van 900 miljoen dollar, waarbij het bedrijf nog eens 100 miljoen dollar betaalt om zijn werknemers op de lange termijn te behouden.

Het in Tel Aviv gevestigde Moovit biedt een gratis app aan, die informatie geeft over het openbaar vervoer, voornamelijk routes en dienstregelingen. De app heeft ook toegang tot live informatie van de 800 miljoen gebruikers wereldwijd. Met deze informatie wordt in real time de beste route naar iemands bestemming berekend.

De overname van Moovit heeft strategisch betekenis voor Intel, vooral nadat de Amerikaanse chipgigant ongeveer drie jaar geleden het in Jeruzalem gevestigde bedrijf MobilEye heeft gekocht voor een recordbedrag van 15,3 miljard dollar. Moovit en MobilEye vullen elkaar perfect aan. Moovit verzamelt gegevens van gebruikers terwijl ze reizen, terwijl MobilEye gegevens verzamelt van de auto's waarin mensen zich verplaatsen. Samengevoegd kunnen deze gegevens een compleet beeld geven van de situatie op de wegen, waardoor voorspellingen over het verkeer kunnen worden opgesteld en op de lange termijn autonoom rijden mogelijk wordt.

De medewerkers van Moovit hebben reden om te feesten. (Foto: Flash90)

‘Moovit's enorme wereldwijde basis van gebruikers, gepatenteerde transportdata, de wereldwijde redactionele gemeenschap, sterke partners in het transit- en mobiliteitsecosysteem en een hoog­gekwalifi­ceerd team maken het een geweldige investering’, zegt Amnon Shashua, CEO van MobilEye.

Net als MobilEye zal Moovit het grootste deel van zijn autonomie en personeel behouden, evenals het hoofdkantoor in Tel Aviv. De 100 miljoen dollar voor de werknemers is interessant, want het toont aan dat Intel vooral geïnteresseerd lijkt te zijn in de mensen die Moovit zo succesvol hebben gemaakt.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.