Groeten uit Israël - Vaarwel Coronacrisis?

Wednesday, May 06, 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Corona, Corona, velen van ons kunnen dat woord niet meer horen. We leven nu al twee maanden met het Coronavirus. Aan het begin van de crisis, toen niemand wist hoe erg het virus ons zou treffen en toen het aantal nieuwe infecties elke dag met enkele honderden toenam, stond ook bij ons de televisie voortdurend aan. Net als in de tijden van raketaanvallen, terroristische aanslagen en allerlei operaties in het zuiden en het noorden, waren we geprogrammeerd voor een noodtoestand. Elk half uur waren er updates over de situatie.

En toen er hier in Modi'in een uitbraak van het coronavirus plaatsvond en familieleden ons belden om te vragen hoe het met ons ging, voelden we ons eindelijk beland in een crisis. En toen reed nog een auto van de stad voorbij, en sproeide een ontsmettingsmiddel tegen het virus. Ja, ik geef toe dat het een griezelige tijd was.

Maar nu lijken we het voorlopig achter ons te hebben, het aantal nieuwe infecties telt nu twee cijfers, en hier in Modi'in en ook in Tel Aviv zouden er geen nieuwe zieken moeten zijn. En dus willen we eindelijk wat minder te maken hebben met Corona, ook al is het eigenlijk een mooi woord, Corona, Kroon. Het is nu genoeg.

En hoe mooi het ook is om thuis te zijn, het wordt tijd dat we eindelijk weer eens naar buiten gaan, om de wereld beleven. De wereld om ons heen dus, we hebben gisteren al een eerste poging gedaan. Maar ook als we ons nu bevrijd voelen van Corona, kunnen we ons de komende tijd niet helemaal bevrijden, ook al worden alle beperkingen langzaam maar zeker opgeheven. Zo worden morgen de winkelcentra weer geopend en mogen ook de fitnesscentra met enige beperkingen weer open. En we mogen gaan en staan waar we willen in het land. Ook mogen we de parken en het strand weer bezoeken, althans voor een wandeling. Zwemmen in zee is nog steeds verboden. Maar binnen een maand, tot 14 juni, zouden alle beperkingen zijn opgeheven. Dan gaan de bioscopen weer open en kunnen er weer theatervoorstellingen en concerten plaatsvinden.

Voorbereidingen voor de terugkeer naar de zee - Het strand van Tel Aviv.(Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

Dus Corona vaarwel? Nee, juist niet. We moeten afstand van elkaar blijven houden en buiten op straat rondlopen met onze mondkapjes op. Zelfs als we niets meer met Corona te maken willen hebben, kunnen we er niet helemaal vanaf komen, althans niet voordat er eindelijk een tegengif is.

Het mondkapje blijft. (Selfie van Dov Eilon)

Maar we maken al plannen voor een reis naar Tel Aviv, naar de haven en de zee. Vooral onze dochter verlangt ernaar, nadat ze daar bijna twee jaar haar legerdienst had gedaan, direct aan de haven, op het inmiddels gesloopte vliegveld Sde Dov.

Ondanks dat we maskers moeten dragen, voelen we ons nu weer vrij en opgelucht. En in het weekend komt onze zoon uit Tel Aviv eindelijk bij ons thuis, voor het eerst in twee maanden! Dus de nieuwe dagelijkse routine is terug en binnenkort zal ik eindelijk mijn Jeruzalem weer kunnen zien. Nog een beetje geduld en het zal weer beginnen.

Tel Aviv werd gisteren, begin mei, nog verras door een regenbui. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Gisteren werden we verrast door een onverwacht zware regenval, in sommige delen van het land waren er zelfs zware hagelbuien. Was dit het laatste afscheid van de regen?

Hier is het weer voor vandaag in Israël:
Verspreide regenbuien in het noorden en het midden van het land, die in verloop van de dag zullen verdwijnen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 17 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 25 graden, bij de Dode Zee 25 graden, Be'er Sheva 21 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is door de regen van gisteren nog een centimeter gestegen en ligt nu 208,91 m onder de zeespiegel, er ontbreekt slechts 11 centimeter om de bovengrens te bereiken!

Met dit goede nieuws uit het Meer van Galilea wens ik u vandaag, samen met mijn collega's van Israel Heute, een prettige woensdag toe. Blijf gezond!

Shalom uit Modi'in,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.