Groeten uit Israël – Koorts opmeten en in de rij staan

Tuesday, May 05, 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Gisteren schreef ik al een paar regels over de langzame terugkeer naar een ander soort dagelijks leven. Gisteren zijn we ook alle drie voor het eerst uit huis gegaan om wat boodschappen te doen. Voor het eerst sinds begin maart zat ik met mijn vrouw en dochter in de auto. Onze jongste zoon werd gisterochtend weer opgehaald door een bus van het leger, nadat hij een week thuis was geweest.

We zijn naar ons winkelcentrum gereden, het is een open centrum, daarom mochten de winkels daar weer openen. Vanaf donderdag mogen de winkelcentra hun deuren weer openen. Ik had dringend een nieuwe telefoon nodig voor thuis en dus ging ik eerst naar een winkel voor kantoorbenodigdheden. En toen leerde ik de Corona-werkelijkheid kennen.

De winkel was eigenlijk vrij leeg, maar mij werd opgedragen om buiten te wachten tot een van de klanten de winkel zou verlaten. Zo'n 10 minuten gingen voorbij en ik nam de tijd om naar de andere winkels te kijken. Ook daar kon je wachtrijen zien, vooral bij opticiens, drogisterijen en een winkel voor computers en mobiele telefoons. Daar was de wachtrij bijzonder lang. Ik was verbaasd over het geduld van de mensen. Daar zou ik dus niet in de rij gaan staan. Ik doe daar liever een online bestelling.

En terwijl ik in gedachten verzonken was, hield een van de verkopers ineens een thermometer voor mijn voorhoofd. '36.3, alsjeblieft,' zei hij tegen me. Daarna kon ik een nieuwe telefoon uitzoeken. Toen ik dat deed, werd het steeds mistiger, ik kon nauwelijks iets zien, omdat mijn adem door het beschermende mondkapje direct op mijn brillenglazen werd gericht. Een probleem dat ik moet oplossen. Er zijn van die anti-mistdoeken voor de voorruit in de auto, misschien helpen ze bij de bril, dacht ik.

Daarna ging ik terug naar mijn vrouw, die op onze dochter wachtte, die in een winkel voor allerlei hobby's was, ze had nieuwe verf nodig. Na de zomer begint ze haar textielontwerpstudie in Tel Aviv, en ons huis lijkt op een kunstenaarsatelier. Voordat ze de winkel binnen­kwam moest ze haar naam, adres en telefoon­nummer op een vel papier schrijven. En toen moest ze de temperatuur opnemen en kon ze haar verf kopen.

Zo moet het niet (foto van Facebook)

Eigenlijk wilden we wat verf kopen om een muur te verven, maar de wachtrij voor de grote bouwmarkt was gewoon te lang, minstens 30 mensen wachtten geduldig om in de winkel toegelaten te worden. Misschien is geduld een van de dingen die veel mensen hier hebben geleerd tijdens de corona. Israëli's waren nooit zo goed in wachtrijen.

Omdat we niet zo'n haast hadden om onze muur te schilderen, zijn we naar huis gegaan. Op de terugweg kwamen we langs de bioscoop, waar onze dochter precies een maand voor het begin van de crisis was gaan werken. De baan daar was bedoeld om haar studie te helpen financieren. En toen werd ze met onbetaald verlof gestuurd. Er gaan geruchten dat de bioscopen binnenkort weer open mogen. Ik ben benieuwd hoe een bioscoop­bezoek er in de 'post-Corona periode' uit zal zien, althans in de tijd dat we wachten op de inenting tegen het coronavirus. Persoonlijk zou ik geen haast hebben om weer naar de bioscoop te gaan, maar dat houd ik voor mezelf, ik wil voor mijn dochter de hoop om weer aan het werk te gaan niet bederven. Eind oktober, als haar studie begint, hoop ik dat we veel slimmer zullen zijn.

Het is duidelijk, dat ik in de nabije toekomst geen nieuwe thermometer hoef te kopen. Het is voldoende om te gaan winkelen, de temperatuur hoor je dan automatisch. Op de foto: meten van de temperatuur bij de ingang van de Machane Yehoeda Markt in Jeruzalem. (Foto: Nati Shohat/Flash90)

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk bewolkt en merkbaar koeler. In de loop van de dag wordt het winderig en komt ook de regen terug. Er kunnen ook onweersbuien zijn. In de wadi's in het oosten en westen bestaat het gevaar van plotselinge overstromingen. De komende nacht zal de regen zich uitbreiden naar het noordelijke Negev.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 19 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, bij de Dode Zee 29 graden, Be'erSheva 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden.
Het waterniveau van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt 208,92 m onder de zeespiegel, het is nog 12 centimeter tot de bovengrens! Misschien krijgt het Meer van Galilea ook nog wat van de regen, elke centimeter is welkom.

Namens de hele redactie van Israel Heute wens ik u een plezierige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom uit Modi'in,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.