Geen eenzame verjaardagen voor eenzame soldaten

Monday, May 04, 2020 |  Yossi Aloni
Ondanks de afstand tot hun ouders en families, het coronavirus en de uitdagingen van het dienen in de Israëlische Defensiemacht (IDF), hebben de ‘eenzame soldaten’ van Israël geen spijt van het besluit om naar de Joodse staat te emigreren en in het leger te dienen.

'Elke ochtend als ik mijn uniform aantrek, voel ik dat mijn band met Israël sterker wordt', zegt Sergio Goldberg, een nieuwe immigrant uit Spanje. U ziet hem op de middelste foto.

Ongeveer 3.000 soldaten uit 70 landen zijn dit jaar zonder hun familie naar Israël geëmigreerd om in de IDF te dienen. Tijdens de Corona-crisis zijn de eenzaamheid en de afstand tot huis meer dan normaal voelbaar.
Aan de andere kant voelen veel van de soldaten zich hier veiliger en meer beschermd dan in hun door de corona getroffen landen van herkomst, zoals Spanje, Italië, de VS en Engeland.

Goldberg, die in de Golani infanteriebrigade dient, vierde zijn verjaardag voor het eerst in Israël op Onafhankelijkheidsdag. Hij stuurde een bericht naar zijn vrienden thuis, die de situatie daar als verschrikkelijk beschreven, en vertelde hen dat hier in Israël 'zelfs mijn ouders zich geen zorgen over mij maken'. Goldberg voegde daaraan toe: 'Ik heb als jeugd antisemitisme ervaren en besefte dat ik Aliyah (immigreren naar Israël) zou moeten maken en in de IDF zou moeten dienen. Mijn verjaardag vond deze week plaats op Onaf­hanke­lijkheids­dag, en versterkt de diepe verbondenheid die ik voel met Israël.'

Tal Mizrahi, geboren en getogen in de VS, vierde haar 19e verjaardag terwijl ze in opleiding was bij een van de Iron Dome batterijen. 'Mijn ouders zijn in Las Vegas en de situatie is niet geweldig. Ze zijn dus gerust, wetende dat ik hier op de basis ben en niet naar buiten ga. Ook het Nefesh B'Nefesh programma en Friends of the IDF (FIDF) zorgen voor ons allemaal. Ik ben op dezelfde dag geboren als Israëls Onafhankelijkheidsdag en heb geleerd om van dit land te houden. Daarom heb ik ervoor gekozen om naar Israël te emigreren en dienst te nemen bij de IDF,' zegt ze. U ziet haar rechts op de foto.

Michael Namani (links op de foto) is een eenzame soldaat die uit Engeland is geëmigreerd. Hij dient als parachutist en vierde ook zijn verjaardag op Onafhankelijkheidsdag. 'Ik heb er nooit over gedroomd om een verjaardag te vieren terwijl ik een IDF-uniform draag en mijn vaderland bewaak. Wat een groot voorrecht!' zei hij.

Nefesh B'Nefesh directeur Noya Govrin verklaarde: 'Onze missie is om de eenzame soldaten te omhelzen en te versterken, en dat is vooral van groot belang tijdens de Corona-crisis. We zorgen voor pakketten, inclusief de aankoop van overgebleven voedsel van boeren om hen te helpen, en we doen alles wat mogelijk is om de soldaten een gevoel van thuis te geven'.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.