U vertrouwt Arabische artsen, waarom geen Arabische politici?

Monday, May 04, 2020 |  Redactie Israel Today
Een veel bekeken videocampagne vraagt de Israëlische Joden om hun Arabische landgenoten te vertrouwen in de politiek, net zoals ze hen vertrouwen in de gezondheidszorg. Deze linkse campagne klinkt leuk, maar negeert de echte problemen.

De video 'Partners in Fate; Partners in Government' is bijna 2 miljoen keer bekeken in het Hebreeuws. (Hierboven ziet u de Engels ondertitelde versie hiervan). De 55 seconden durende clip bevat een serie Israëlische Arabische artsen en verpleegkundigen, waarbij ze opmerken dat ze, samen met hun Joodse collega's, een lovend applaus hebben gekregen van de hele natie tijdens de strijd tegen het coronavirus.

De makers van de campagne beweren dat als de Israëli's bereid zijn hun leven in de handen van de Arabieren te leggen als het om hun gezondheid gaat, ze ook bereid moeten zijn om samen te werken in het bestuur van de Staat Israël.

De video is een duidelijk reactie op wat we tijdens de laatste drie verkiezings­campagnes hebben gezien. Daarin waarschuwden de belangrijkste Joodse politieke partijen herhaaldelijk voor de gevaren van een alliantie met de enige overwegend Arabische partij in de Knesset, de Gezamenlijke Arabische Lijst.

Maar de video gaat uit van dezelfde onjuiste veronderstelling, zo niet van lasterlijke beschuldigingen, als de meeste linkse campagnes van dit soort. De meerderheid van de Israëlische Joden is niet racistisch tegen hun Arabische landgenoten, zoals blijkt uit de co-existentie en de samenwerking in de gezondheidszorg, en het feit dat de overgrote meerderheid van de Israëlische Arabieren het gevoel heeft, in Israël te behoren.

De weigering om samen te werken met de Gezamenlijke Arabische Lijst heeft alles te maken met de politiek van haar leiders, en veel minder met hun etniciteit.

De leden van de Gezamenlijke Arabische Lijst hebben zich stelselmatig verbonden met de Palestijnse nationalistische zaak, waarbij sommigen zelfs het Palestijnse terrorisme tegen de Israëlische Joden rechtvaardigen. Ze hebben Israël ook herhaaldelijk ervan beschuldigd een apartheidsstaat te zijn, hoewel die beschuldiging volledig wordt ontkracht door deze linkse videocampagne. In een echte apartheidsstaat zouden de Arabieren geen deel uitmaken van de gezondheidszorg.

De gedachte achter de video is wel mooi. De fout van de makers is, dat de mate van co-existentie en samenwerking die zij voor ogen hebben, al bestaat. Maar de bereidheid om Arabieren deel te laten nemen aan de regering betekent niet, dat we onze armen moeten openen voor een politieke partij die als een van haar doelstellingen het uitwissen van het Joodse karakter van de Staat Israël heeft.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.