Groeten uit Israël – Terug naar een ander dagelijks leven

Monday, May 04, 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Dit is al de achtste week dat we vanuit huis werken. Bijna twee hele maanden! Ik ben nog nooit zo’n lange tijd alleen hier in Modi'in geweest. Nog nooit ben ik zo lang niet in Jeruzalem of Tel Aviv geweest. Nog nooit heb ik mijn oudste zoon zo lang niet gezien, fysiek dus, want met een mobiele telefoon of computer zien we elkaar eigenlijk bijna elke dag.

Ja, we hebben de waarschuwingen voor het coronavirus serieus genomen, we hebben het huis in de eerste drie of vier weken helemaal niet verlaten. Al onze inkopen hebben we online gedaan, ook de verjaardagscadeaus voor onze dochter en jongste zoon werden aan onze voordeur bezorgd. Vier weken lang hebben we ook geleerd om het zonder eieren te doen, nu kunnen ze weer in grote aantallen worden gekocht.

Ongeveer twee weken geleden zijn er weer enkele winkels geopend, alleen de winkels die aan de straat liggen, de winkelcentra zijn nog steeds gesloten. En vorige week mochten de kappers en schoonheidssalons weer open. Dat waren voor velen zeer dramatische berichten. De wachtlijst bij de kappers is lang, het kan tot drie weken duren voordat je eindelijk je haar kunt laten knippen. Persoonlijk geef ik daar niet om, ik ga hooguit twee keer per jaar naar de kapper. Ik heb tijd en wacht tot de eerste drukte voorbij is.

En sinds gisteren zijn ook de scholen weer geopend, althans gedeeltelijk. De leerlingen van klas één tot en met drie en de bovenbouw waren de eersten die weer naar school mochten gaan, uiteraard onder strikte voorwaarden. Omdat we thuis geen schoolgaande kinderen meer hebben (Godzijdank), hebben we daar geen last meer van. Maar ik ben er zeker van dat sommige van mijn lieve collega's erg blij zijn dat ze langzaam worden bevrijd van thuisonderwijs via Zoom. De leerlingen in de klassen vier tot en met negen zullen echter bijna een maand moeten wachten voordat ook zij weer naar school kunnen gaan.

En er komen nog meer 'verlichtingen' aan. Zo wordt vandaag bijvoorbeeld de beperking opgeheven, dat men zich slechts 100 meter van zijn huis mag verplaatsen, omdat dit eenvoudigweg niet past bij de heropening van de winkels. Je ziet nu steeds meer mensen op straat, ook hier in Modi'in, een stad die velen een 'slaapstad' noemen.

In het kader van de terugkeer naar het dagelijks leven, dat wil zeggen naar het 'nieuwe dagelijkse leven', omdat dit anders is dan wat we gewend waren, zijn familie­bezoeken nu weer mogelijk. Grootouders kunnen weer op bezoek komen bij hun kleinkinderen en we zullen waarschijnlijk volgend weekeinde eindelijk onze oudste zoon hier bij ons thuis zien, samen met zijn vriendin en haar hond 'Apollo', die we ook heel erg gemist hebben (zal hij zich onze tuin nog wel herinneren?).

U ziet, dat we een zekere terugkeer naar de normale situatie voelen, maar het dagelijkse leven zal er heel anders uitzien dan in de tijd voor Corona. Dat begint met de verplichting om een beschermend mondkapje te dragen, steeds wanneer je het huis verlaat. En voordat je een winkel binnengaat, moet je eerst je temperatuur worden gemeten. Maar daar kunnen we ook al mee overweg. Maar het zal nog een hele tijd duren, voordat we weer dicht bij elkaar zitten in restaurants of in het theater. En ook de toeristen zullen waarschijnlijk voorlopig nog niet naar ons land kunnen terugkeren. Maar ook die tijd zal komen.

Het zal ook geruime tijd duren voordat de economie in het land zich weer zal herstellen. Het werkloosheidscijfer is gestegen van 3% begin maart tot meer dan 27%! De zelfstandigen zijn bijzonder hard getroffen en ik hoop van harte dat de overheid (wanneer komt die eindelijk?) manieren zal vinden om hen te helpen. Overal ter wereld bestaat dit probleem, waarschijnlijk zijn er ook bij jullie, beste lezers, mensen die erdoor zijn getroffen.

Zeker is echter dat we nu aan zaken, die we als vanzelfsprekend beschouwen, veel meer waarde hechten dan voorheen. En zo heeft deze niet altijd even gemakkelijke tijd ons misschien ook iets goeds gebracht.

Israëli's genieten van de zon in Tel Aviv, houden ze 2 meter afstand? (Foto: Miriam Alster/Flash90).

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Helder tot gedeeltelijk bewolkt zonder noemenswaardige verandering van de temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 29 graden, bij de Dode Zee 31 graden, Be'er Sheva 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea ligt onveranderd op 208,92 m onder de zeespiegel, dat is nog 12 centimeter tot de bovengrens!

En nu, namens al mijn collega's van Israel Heute, wens ik u een prettige maandag. Blijf gezond.

Shalom uit Modiin!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.