Hezbollah onder druk na Duits verbod op terreurgroep

Monday, May 04, 2020 |  Yochanan Visser
Duitsland heeft vorige week eindelijk Hezbollah, de door Iran opgerichte en gefinancierde sjiitische terreurorganisatie in Libanon, verboden. Dit zou de weg kunnen vrijmaken voor een veel breder verbod op Hezbollah door de Europese Unie. Dat is tenminste wat Israëlische en Amerikaanse diplomaten hopen.

Tot afgelopen donderdag hadden alleen Nederland en het Verenigd Koninkrijk actie ondernomen tegen Hezbollah en alle takken van de organisatie aangewezen als terreurgroep. Dat in tegenstelling tot veel Europese landen, die alleen de militaire tak ervan als terreurgroep aanwijzen.
De Duitse maatregel is zeer belangrijk voor Israël, dat samen met de Trump-regering in de Verenigde Staten jarenlang heeft gewerkt aan het onder druk zetten van de Duitse regering om Hezbollah te verbieden. Duitsland heeft een goede relatie met Iran onderhouden, zelfs nadat Europese landen zoals Frankrijk en Denemarken Hezbollah en Iraanse terreuraanslagen op Europese bodem (met behulp van de Israëlische inlichtingendienst) hebben voorkomen.

Onmiddellijk na de aankondiging van het verbod op Hezbollah, heeft de Duitse politie moskeeën en andere sjiitische organisaties in Berlijn, Dortmund, Bremen en Munster, die met Hezbollah zijn verbonden, bezocht. Steve Alter, een woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer, kondigde op Twitter het volgende aan: ‘BM (bondsminister) Seehofer heeft vandaag de activiteiten van de sjiitische terroristische organisatie Hezbollah (Partij van god) in Duitsland verboden. Sinds de vroege ochtenduren zijn er in verschillende deelstaten gelijktijdig politiemaatregelen aan de gang. De rechtsstaat is in staat om te handelen in tijden van crisis.’
De Duitse politie heeft inderdaad onmiddellijk na de aankondiging van het verbod invallen gedaan in verschillende moskeeën en andere mosliminstellingen in verschillende delen van Duitsland.

Volgens het verbod op Hezbollah is het verboden om de gele Hezbollah-vlag of andere symbolen die verband houden met de terroristische groepering zelfs in de media te tonen, en de bezittingen van Hezbollah in Duitsland zullen in beslag worden genomen. De eerste toets voor de handhaving van het verbod komt op 15 mei, wanneer de jaarlijkse al-Quds-mars in Berlijn plaatsvindt. Deze mars is altijd georganiseerd door de 1.050 Hezbollah-leden in Duitsland, en is traditioneel omgezet in een jaarlijks haatfestijn tegen Israël. Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken koppelde het verbod op Hezbollah aan het standpunt van de groep over het bestaan van de Staat Israël. ‘Hezbollah roept openlijk op tot de gewelddadige vernietiging van de Staat Israël en stelt het bestaansrecht van de Staat Israël ter discussie,’ zei het ministerie in een verklaring.

De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, Richard Grenell, die ook het hoofd van de Amerikaanse nationale inlichtingendienst is, riep alle andere Europese landen op om het voorbeeld van Duitsland (een verbod op Hezbollah) te volgen. ‘De wereld is een beetje veiliger met dit Duitse regeringsverbod op Hezbollah. De hele Amerikaanse ambassade in Berlijn heeft twee jaar lang samen met de Duitse regering en de Bondsdag naar dit verbod toe gewerkt. Het is een ongelooflijk diplomatiek succes waarvan we hopen dat het veel ambtenaren in Brussel zal motiveren om het voorbeeld op te volgen met een verbod in de hele EU,’ vertelde Grenell aan Fox News verslaggever Benjamin Weinthal, die het onderwerp bijna in zijn eentje op de internationale agenda hield.

Achterliggende reden
De vraag is nu waarom Duitsland plotseling actie heeft ondernomen tegen Hezbollah, wiens actieve leden in Duitsland betrokken zijn bij het witwassen van geld en andere criminele activiteiten namens de Libanese terreurgroep. Duitsland heeft immers herhaaldelijk de Israëlische en Amerikaanse verzoeken om actie te ondernemen tegen het onofficiële hoofdkwartier van Hezbollah in het Europese land, genegeerd. Channel 12 in Israël gaf het antwoord en meldde zaterdag dat de Duitsers nauwkeurige informatie kregen van het Israëlische spionage-agentschap Mossad. Deze informatie ging over wat Hezbollah met steun van Iran in Zuid-Duitsland aan het doen was.

De Mossad voerde maandenlang een geheime operatie uit op Duitse bodem en onthulde dat Hezbollah magazijnen in Zuid-Duitsland had gevestigd. Daar had het honderden kilo's ammoniumnitraat opgeslagen, een materiaal dat wordt gebruikt voor het maken van explosieven. Het beroemde Israëlische spionage-agentschap leverde ook informatie over Hezbollah-leden die terroristische aanslagen planden. Verder leverde het informatie over de werking van de groep Hezbollah-leden die bezig waren met geld witwassen of betrokken waren bij andere illegale activiteiten. ‘De stap is het resultaat van vele maanden werk met alle partijen in Duitsland. De hoofden van de diensten waren verzocht om expliciet bewijs en wettelijk bewijs te leveren (...) en dat is wat we deden,’ zei een niet bij naam genoemde Israëlische ambtenaar.
De vertrekkende Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yisrael Katz, juichte het Duitse besluit toe en zei: ‘Het is een zeer belangrijk besluit en een waardevolle en belangrijke stap in de wereldwijde strijd tegen het terrorisme.’

Iran daarentegen, veroordeelde de Duitse actie tegen zijn bondgenoot Hezbollah. Ook leek Iran de Duitsers te bedreigen toen het aankondigde dat Duitsland ‘gevolgen zou ondervinden.’ In een boze verklaring beweerde het regime in Teheran dat de Duitsers waren gezwicht voor de ‘propagandamachine van de zionisten en het verwarde regime van Amerika,’ nadat Hezbollah een vermeende ‘sleutelrol had gespeeld in de strijd tegen het ISIS-terrorisme in de regio.’

Zoals Israël Today op 21 april rapporteerde, vecht Hezbollah niet tegen ISIS, maar voert het een psychologische oorlog tegen Israël, terwijl het probeert voet aan de grond te krijgen op de Syrische Golanhoogten. Na het doorbreken van het grenshek aan de Libanees-Israëlische grens op drie plaatsen, in de nacht van 24 april, heeft Hezbollah reusachtige posters langs de grens geplaatst. Daarop staan de vermoorde Hezbollah-leider Imad Mugniyeh en de voormalige commandant van de Quds-brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde (Qassem Soleimani) afgebeeld. Begin januari 2020 is ook Soleimani vermoord. Op elke poster stond in Farsi het woord ‘wraak’. Dit is een verwijzing naar de gelofte die Iraanse leiders hebben afgelegd, nadat Soleimani samen met Abu Mahdi al-Muhandis, de commandant van Kata'ib Hezbollah, door de Amerikaanse luchtmacht was vermoord. Kata’ib Hezbollah is een andere sjiitische militie die met Iraanse hulp in Irak was opgericht.

Israël werd echter niet afgeschrikt en viel de afgelopen twee weken herhaaldelijk Hezbollah-eenheden aan die in de buurt van Israëls grens met Syrië op de Golanhoogten opereerden. Daarnaast viel Israël een Hezbollah-wapendepot in de noordwestelijke provincie Homs aan, waarbij 10 Syriërs gewond raakten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.