Israëli’s vrezen 'Justitiële Dictatuur' van Hooggerechtshof

Sunday, May 03, 2020 |  Redactie Israel Today
Rechtse Israëli’s kwamen afgelopen donderdag buiten het Hoog­gerechts­hof in Jeruzalem bijeen om te protesteren tegen wat zij de opkomst van de 'justitiële dictatuur' in de Joodse Staat noemden. Het Hoog­gerechts­hof heeft de macht van de Knesset op vele manieren overgenomen.

Het hoogste gerechtshof van Israël is zondag begonnen met de beraadslaging over de vraag of Benjamin Netanyahu wel of niet toestemming moet krijgen om de volgende regering te vormen en te leiden. Dat ondanks het feit dat de Israëlische wet een aangeklaagde politicus niet verbiedt om als premier te dienen.

Meer nog, de door Netanyahu geleide Likoedpartij won bij de laatste Knesset-verkiezing meer zetels dan enige andere partij, en peilingen hebben aangetoond dat de overeenkomst tot de eenheidsregering, die hij onlangs sloot met de leider van 'Blauw-Wit' Benny Gantz zeer zeker de wil van de meerderheid is.

'We zijn geen democratie meer. We zijn een justitiële dictatuur. Er is geen democratie in de wereld waarin het Hooggerechtshof zoveel macht heeft,' verklaarde prof. Gadi Taub van de Hebreeuwse Universiteit tijdens de demonstratie van vorige week.

Het gaat er niet alleen om, dat het Hooggerechtshof het idee heeft dat dit het recht heeft om een wettig gekozen politicus tegen te houden bij het vormen van een regering. In de afgelopen decennia hebben de hoogste juristen van Israël het op zich genomen om talrijke stukken wetgeving, die de wil van het volk weergeven, te blokkeren of zich te verzetten tegen deze wetgeving. Meer recentelijk hebben ze een uitspraak gedaan over zaken die onder de bevoegdheid van de Knesset zouden moeten vallen, voordat er zelfs maar goede wetgeving kon worden ingediend, waardoor ze zich zowel en als wetgever en als rechterlijke macht presenteren.

Dr. Chaim Shine van het Academisch Centrum voor Recht en Wetenschap schreef voor de Israëlische gratis krant Israel Hayom over de huidige situatie:
'Veel burgers zijn ervan overtuigd dat het Hoog­gerechts­hof probeert de regering te ondermijnen - iets wat onaanvaardbaar is in een democratisch regime - en haar te dwingen standpunten, waarden en meningen te accepteren waarmee het grootste deel van de samenleving het niet eens is.’
(…)
'Jarenlang heeft het hof de neiging gehad zich los te maken van de wereldbeschouwingen die diep in de Israëlische samenleving leven en zijn verankerd in het geloof, dat we na 2000 jaar naar huis zijn teruggekeerd om een Joodse Staat op te richten, en niet een Staat van al zijn burgers. Het is moeilijk om de bewering te verwerpen dat het hof is veranderd in een nexus van hulp bij het helpen van extreem-links (…) het bevorderen van een radicaal linkse visie, tegen de wil van de meerderheid in.'

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.