Groeten uit Israël - De dag na Corona

Sunday, May 03, 2020 |  Anat Schneider
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Toen ik een klein meisje was, hield ik van Yom Kippoer, Grote Verzoendag. We woonden in de buurt van een synagoge en ik genoot van de klanken van de gebeden en de liederen van de gelovigen die door de buurt waaiden. Ik hield van de rust in ons huis, en omdat er geen auto's op straat reden, werd de hele straat onze speeltuin.

Mijn vader bracht het grootste deel van de dag door in de synagoge, en er heerste altijd een feestelijke sfeer, maar toch rustig en vredig. Hij droeg zijn schone en gestreken witte overhemd met een witte talliet (gebedsmantel). Elk woord uit zijn mond op die dag was heilig.

Het was misschien de enige dag dat hij witte stoffen schoenen droeg. Het maakt deel uit van de traditie, die van ons verlangt, in stilte en nederig te lopen.

Het enige, dat ik als kind niet kon begrijpen, was hoe ik de dag zonder eten door kon komen. Het leek me een van de moeilijkste dingen ter wereld. Toen de avond­gebeden beëindigd waren en de Heilige Dag eindigde, en de gelovigen langzaam naar huis terugkeerden om te genieten van de feestelijke sfeer van deze dag, verwachtte ik dat mijn vader zich nu op het eten zou storten.

Maar nee. Hij was op zijn gemak. Hij ging aan de feestelijke tafel zitten en wachtte tot de kinderen waren gaan zitten. Met extreme kalmte schonk hij voor ieder van ons een kopje thee in, voegde een lepel suiker toe en legde een stuk cake op onze borden. En toen nam hij kleine stukjes van de cake en genoot van elke slok thee. Ontspannen, met plezier, alsof hij zich boven deze huidige wereld had verheven.

De dag erna
Daar moest ik aan te denken, als ik mij de dag na Corona voorstel. De dag waarop we teruggaan naar het normale leven, na een lange periode van leven zonder zoveel van ons normale leven en zonder de dingen waaraan we zo gewend zijn geraakt,

Heimwee naar winkelen - Israëli's voor een weer geopende Ikea-winkel. (Foto: Yossi Aloni/Flash90).

Ik hoop dat we op de dag na Corona zullen weten hoe we datgene dat we hebben op een betere manier kunnen verkrijgen. Langzamer, met vreugde en enthousiasme. Met een gevoel van waardering voor wat we hebben, en niet alleen voor dat, wat we missen.

Kunnen we onze behoefte opgeven om onze bezittingen te vermeerderen, wat vaak voortkomt uit angst? Kunnen we leren om in de juiste proporties te leven? Een aandeel dat bij ons past? Zullen we de dag erna onze woorden meten? Onze reacties? Zullen we de wereld anders zien? Zullen we elkaar anders zien? Hoe gaan we het leven evalueren? Ons eigen leven?

De dag komt, en ik hoop dat we die zo zullen vieren alsof we uit het water van de doop zijn opgestegen. Rein. Heilig. Rustig. Nederig. En meestal met hersteld geloof en diepere liefde. Laten we de dag erna binnengaan alsof we gaan zitten voor thee en cake, waarvan de smaak na het vasten gewoonweg hemels is.

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Helder tot gedeeltelijk bewolkt en een beetje warmer. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 19 graden, Tiberias bij het Meer van Galilea 30 graden, bij de Dode Zee 31 graden, Be'er Sheva 28 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden.
Het waterniveau van het Meer van Galilea ligt onveranderd op 208,92 m onder de zeespiegel, dat is nog maar 12 centimeter tot aan de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Heute wens ik u een prettige zondag en een goede nieuwe week toe.

Shalom vanuit Bar Giora!
Anat

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.