Desinfectiemiddel op waterbasis effectief tegen virussen

Sunday, May 03, 2020 |  Redactie Israeltoday.nl
Een milieu­vriendelijk desinfectie­middel op basis van gewoon water, ontwikkeld door de Bar-Ilan Universiteit in Ramat Gan, blijkt niet alleen bacteriën te kunnen doden, maar kan volgens laboratorium­testen ook virussen doden, vergelijkbaar met Covid-19.

De onderzoekers Eran Avraham en Izaak Cohen ontwikkelden de technologie voor de desinfectans op basis van water in het laboratorium van prof. Doron Aurbach, een internationale expert op het gebied van elektrochemie van het BIU Institute of Nanotechnology and Advanced Materials Chemistry.

Hun nieuwe methode bestaat uit het mengen van water met elektroden met nanometer-afmetingen, die unieke oppervlakte-eigenschappen hebben. De combinatie van deze bestanddelen zorgt voor een effectieve antibacteriële werking tegen bacteriën, virussen en sporen.

In tegenstelling tot veel andere ontsmettingsmiddelen, zoals chloorbleekmiddel, is deze oplossing op basis van water veilig voor de huid en vervuilt ze het grondwater niet, vertelden de onderzoekers aan Israel21c

Ontsmettingsoplossingen, die met deze technologie zijn gemaakt, hebben hun bacteriedodend vermogen bewezen in ziekenhuistests die in Israël zijn uitgevoerd. Recentelijk is het desinfectiemiddel in laboratoriumtesten ook effectief gebleken in het neutraliseren van corona-type virussen.

'We onderzochten het vermogen van deze materialen om herpes simplex-virus type 1-infectie en het menselijke coronavirus OC43 aan te tasten'.
'Beide virussen werden volledig geëlimineerd bij blootstelling aan de ontsmettingsmiddelen gedurende verschillende periodes. De structurele kenmerken van OC43 zijn vergelijkbaar met die van recente SARS-CoV-2 (= Covid-19), wat suggereert dat dit virus ook gemakkelijk zal worden geëlimineerd met dit desinfectiemiddel', vertelde prof. Ronit Sand.

Veel mogelijke toepassingen
'Het antiseptische vermogen is 100 keer effectiever dan bleekmiddel en daarom zijn lage concentraties van tussen de 50 en 200 milligram van de actieve materialen per liter voldoende om te desinfecteren - in tegenstelling tot bleekmiddel, dat daarentegen tussen de 5.000 en 20.000 mg per liter vereist', leggen de wetenschappers uit. 'Het is ook veel milieuvriendelijker en veroorzaakt geen brandwonden, droge huid of corrosie. Het belangrijkste is dat het met de zeer lage concentratie van 50 mg per liter alle soorten virussen elimineert'.

De technologie kan worden gebruikt voor een verscheidenheid aan desinfecterende producten, zoals spuitbussen voor het desinfecteren van oppervlakken, apparaten, bedden, kasten en badkamers; containers voor het onderdompelen van handen, schoenen of apparaten; desinfecterende doekjes; droge nevel-luchtzuiveraars en dergelijke.

De technologie is vorig jaar gepatenteerd door de BIRAD Research and Development Company van de universiteit. De Israëlische ondernemer Barak Dror Wanderman werkt via zijn startup, AqooA Solutions: Eco Sanitizing Technologies aan de uiteindelijke ontwikkeling en productie van draagbare apparaten die op aanvraag van gewoon water de desinfecterende vloeistoffen zullen maken.

De onderzoekers van de Bar-Ilan Universiteit Iza’ak Cohen en Eran Avraham flankeren Barak Dror Wanderman, een ondernemer die het desinfectiemiddel op waterbasis op de markt wil brengen. (Foto Yair Sagi)

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.