Meer Arabieren en orthodoxen voelen zich een Israëli

Friday, May 01, 2020 |  Redactie Israel Today
De overgrote meerderheid van de Arabische burgers heeft het gevoel dat tot de Joodse Staat Israël behoren. Dat bleek uit een jaarlijks onderzoek dat op de Onafhan­kelijk­heids­dag werd gepubliceerd. Ook veel meer ultraorthodoxen voelen zich burger van Israël.

De tegenstanders van Israël willen u doen geloven dat het een racistische Staat is die 'apartheid' toepast tegen de lokale Arabieren. Die beweringen kloppen bijna nooit met de feiten ter plaatse.

In elk land met grote etnische minderheden zal er een zekere mate van verdeeldheid zijn. Maar het onderzoek van Onafhankelijkheidsdag 2020 van het Israel Democracy Institute heeft aangetoond, dat wel 77 procent van de Arabische burgers zich een deel van de natie voelt.
Van de Israëlische Joden zei 92,5 procent, dat ze zich een deel van de natie voelen.

Deze cijfers geven een aanzienlijke toename weer. In de afgelopen vijf jaar (2014-2019) varieerde het aantal Joden dat zich een deel van Israël voelde van 83 tot 87 procent, en bij de Arabieren was dit 35 tot 62 procent.

Bij de Joodse bevolking kan deze sterke toename worden toegeschreven aan 93,5 procent van de ultra­orthodoxe Joden, die zich nu deel van de Staat voelen, een paar jaar geleden was dit slechts 68,5 procent.

De toename in de Arabische sector is wat moeilijker te verklaren.
Het afgelopen jaar hebben de grote Joodse politieke partijen herhaaldelijk gewaarschuwd voor de gevaren van het samenwerken met de Gezamenlijke Arabische Lijst in de Knesset. Maar eerlijk gezegd had dat meer te maken met het feit dat de toppolitici van de Gezamenlijke Lijst zich routinematig identificeren met de Palestijnse nationalistische zaak en zelfs het Palestijnse terrorisme hebben gerechtvaardigd.

Ook van belang was de recente goedkeuring van Israëls zogenaamde 'Natie-Staat Wet', die het Joodse karakter van de Staat vastlegde in een Basiswet, het Israëlisch equivalent van een grondwet. Sommigen bestempelden deze als 'racistische' wetgeving.
En toch voelen meer Arabieren dan ooit tevoren een gevoel van verbondenheid met Israël.

Ondanks (of is het vanwege?) het feit dat het wordt gedomineerd door Joden, is Israël het enige land in het Midden-Oosten waar Arabieren echt vrij zijn, op politiek, economisch en religieus gebied. En gezien de problemen waarin de omringende Arabische staten in de afgelopen jaren verkeren, worden steeds meer Israëlische Arabieren wakker voor die realiteit.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.