Met liefde de tegenstanders tot zwijgen brengen

Friday, May 01, 2020 |  Aviel Schneider
Niet iedereen is in staat om in liefde te reageren als hij of zij verbaal wordt aangevallen. Elke keer als zo'n geval in ons land mij ter ore komt, schrijf ik erover. Is dat niet wat Jezus bedoelt als hij zegt dat we 'de andere wang moeten toekeren'?

Deze woorden moeten in de juiste context worden begrepen. Ze verwijzen naar het leven binnen een samenleving, niet naar de oorlogszuchtige strijd om het bestaan in het Midden-Oosten.

Idan Raichel is een van de populairste zangers in Israël en hij heeft op de Israëlische Onafhankelijkheidsdag een fakkel aangestoken. Elk jaar worden 12 fakkels aangestoken. Voor de jaarlijkse fakkelceremonie op de Jeruzalemse Hertzlberg zijn twaalf mensen gekozen om de twaalf stammen van Israël te vertegenwoordigen. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, vond de ceremonie dit keer plaats zonder publiek, maar werd deze live uitgezonden.

Toen de Israëlische media de fakkeldragers voor de ceremonie van dit jaar bekend maakten, ergerde een religieuze Jood zich aan de keuze. 'Dit is afschuwelijk, een schande voor het volk Israël', schreef Noam Federmann over Raichel. 'Hij is getrouwd met een niet-Joodse vrouw uit Oostenrijk, het land van herkomst van Adolf Hitler. Idan Raichel en Damaris Deubel hebben zelfs twee dochters die Joodse namen hebben: Philipa Helena en Salome. Bel vandaag nog naar minister van Cultuur Miri Regev en eist dat ze de fakkel van Raichel afzegt. Alleen omdat hij een paar mooie liederen heeft, mag je het ongedierte niet vergoelijken.' Damaris Deubel is een uit Oostenrijk afkomstige kokkin en woont samen met haar man in Tel Aviv.

In plaats van op dezelfde manier te antwoorden, reageerde Raichel liefdevol. Hij schreef: 'Ik weet dat Noam zijn regels met hartenbloed heeft geschreven en ze niet uit provocatie heeft gepubliceerd. Ik geloof dat als Noam en zijn familie ons zouden uitnodigen voor Shabbat, mij en mijn vrouw en twee dochters, we de unieke kans zouden krijgen om elkaar beter te leren kennen, om te praten over de ware liefde die we allemaal hebben voor ons land en ons volk.'
Er is nog niets bekend over een gezamenlijk Shabbat-diner van de families Federmann en Raichel. Wie weet, misschien vat de radicale Kahana-Chai activist de moed om Idan en Damaris te ontmoeten?

Het is niet de eerste keer dat orthodoxe Joden de Israëlische zanger bekritiseren voor zijn niet-Joodse vrouw. Meer dan een jaar geleden was het de orthodoxe minister van Binnenlandse Zaken van Israël, Arie Deri. Op dat moment citeerde Raichel de woorden van zijn vrouw Damaris, die had gezegd: 'Idan, als ik beroemd zou zijn en als we allebei in Oostenrijk zouden wonen en iemand zegt in een televisieprogramma, dat het zonde was dat ik met een Jood ben getrouwd, dan zouden ze de presentator en de redacteur onmiddellijk ontslaan. Maar hier in Israël permitteren de mensen zich om dat soort dingen te zeggen'. Het goede is dat deze stemmen tot de minderheid van het volk behoren, en Idan en Damaris zijn geliefd bij het volk Israël.

Overigens is de liefde is een belangrijk aandachtspunt in zijn liedjes. De New York Times beschrijft Idan Raichel als de 'Peter Gabriel van het Midden-Oosten', niet alleen vanwege zijn multiculturele muziekstijl, maar ook vanwege zijn boodschap van tolerantie. In zijn composities versmelten de meest uiteenlopende wortels. De verscheidenheid aan Israëlische klanken harmoniëren met Ethiopische, zwarte Afrikaanse en Caribische klanken - altijd met een internationale pop appeal.
Overigens is Idan Raichel de kleinzoon van een Berlijnse en van Pools-Russische afkomst.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.