'Rabbijn beval Israëlische minister van Volks­gezond­heid om af te treden'

Friday, May 01, 2020 |  Redactie Israel Today
In het Westen ontstaat steeds meer een volledige scheiding van kerk en staat. In de moslimwereld wordt er geen onderscheid gemaakt tussen religie en overheid. De Joodse Staat Israël zit ergens in het midden van die twee benaderingen.

Israël is een volledig democratische staat. Niettemin wordt de Israëlische politiek grotendeels gedreven door de Bijbel en de Joodse godsdienstige wetten. Dat bleek ook deze maand weer, toen de ultraorthodoxe Joodse politicus die de afgelopen tien jaar de Israëlische minister van Volksgezondheid was, naar verluidt door zijn persoonlijke rabbijn werd bevolen om af te treden.

Ya'akov Litzman, een van de leiders van de Verenigd Thora Jodendom-factie, werd zwaar bekritiseerd voor zijn aanpak van de coronacrisis. Veel Israëli’s waren met name ontzet over het feit dat Litzmans eerste antwoord op de pandemie leek te zijn; bidden voor een spoedige komst van de Messias. Toch kwam het voor de meesten als een verrassing, toen Litzman erop aandrong dat hij in de nieuwe regering die onlangs werd gevormd, zou willen overstappen naar de functie van minister van Huisvesting.

De officiële reden van Litzman was dat hij alles had gedaan wat hij kon voor de Israëlische gezondheidszorg. Velen zouden stellen dat ‘alles wat hij kon doen’ niet erg veel was, en vele, vele jaren geleden was bereikt. Dezelfde mensen eisen dat de volgende Israëlische minister van Volksgezondheid iemand is met een echte medische achtergrond.

Intussen zijn er berichten verschenen dat de echte reden voor Litzmans plotselinge koerswisseling een geschil was met de leider van de Gur Chassidische sekte, die ook zijn persoonlijke rabbijn is. De Gur (of Ger) is de grootste chassidische sekte in Israël, en als zodanig heeft hun leider (rabbijn Jakov Aryeh Alter) grote invloed, zowel op sociaal als op politiek gebied. Het gerucht gaat dat rabbijn Alter er ontstemd over was dat Litzman uiteindelijk was meegegaan met de aanbevelingen van seculiere gezond­heids­ambtenaren om ultraorthodoxe steden en buurten, die leden onder grote uitbraken van het coronavirus, af te sluiten.

Yaakov Litzman compared to Amalek.

Afbeelding (Yonatan Sindel/Flash90): Graffiti in de Jeruzalemse ultraorthodoxe wijk Mea Shearim vergelijkt Litzman met Israëls Bijbelse vijand ‘Amalek’, vanwege Litzmans samenwerking met de seculiere autoriteiten. De letterlijke tekst van de graffiti luidt ‘Litzman = Amalek’.

Bronnen dicht bij de Gur-leider vertelden het Israëlische nieuwsportaal Ynet, dat hij er uiteindelijk zo moe van was, dat hij Litzman opdracht gaf om af te treden als minister van Volksgezondheid.
We wijzen er vaak op dat de Iraanse democratie slechts een façade is voor het ijzeren bewind van de ayatollahs. Maar in hoeverre zijn het de prominente rabbijnen die achter de schermen in Israël de lakens uitdelen?

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.