Groeten uit Israël - Lief dagboek,

Friday, May 01, 2020 |  Michael Selutin
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Toen we het nieuwe ontwerp van onze Engelse en Duitse Israel Today-website introduceerden (de Nederlandse volgt nog), wilden we niet alleen cosmetische veranderingen doorvoeren, maar ook kwalitatief verder groeien dan alleen berichtgeving. Op de lange termijn willen we meer zijn dan alleen een persbureau en, met onze over de wereld verspreide lezers, een soort gemeenschap ontwikkelen die samen zou komen en samen zou groeien.

Een manier om dit te bereiken heeft het coronavirus met zijn zoombijeenkomsten ons geleerd. Niet alleen houden we onze redactievergaderingen met Zoom, we hebben ook Pesach en Israëlische Onafhankelijkheidsdag met onze lezers gevierd door middel van Zoom. Er zijn al meer Zoom-bijeenkomsten gepland en we hopen dat onze bezoekers er net zo veel plezier aan beleven als wij.

Een andere manier om onze gemeente te verlevendigen zijn deze 'Groeten uit Israël'-artikelen, die bedoeld zijn om een persoonlijk kijkje te geven op het leven in Israël, en om onze lezers in verre landen het gevoel te geven dat ze zich hier onder ons in het Heilige Land bevinden.

Enkele van onze schrijvers werken momenteel zeer comfortabel vanuit huis, terwijl anderen, die kleine kinderen hebben, zeer on comfortabel vanuit huis werken. U leest over deze verschillende situaties in onze teksten, waarbij velen zich moeten inhouden om niet te veel te klagen over hun kinderen, terwijl anderen deze tijd van sociale afstand gebruiken om na te denken over het leven en op te roepen tot bezinning. Voor ons allen zijn deze teksten echter een uitdrukking van ons innerlijk leven.

Maar het belangrijkste zijn toch de teksten van onze (Engels- en Duitslatige) leden. Zij zorgen niet alleen voor ons financieel overleven, maar ze weerspiegelen ook het unieke perspectief van onze redactie, die hier in het Heilige Land bijeen is gekomen om de Bijbel, Israël en de naties van de wereld te verenigen. Deze grote visie wordt ook gedeeld door veel van onze lezers, hoewel hun opvattingen in detail zeer verschillen. Net als in onze redactie, maar dat maakt onze gemeenschap immers zo interessant en levendig.

Opdracht tot liefhebben
In het dubbele Tora-gedeelte van deze week, Achare Mot + Kedoshim, worden de twee grote liefdesgeboden van het Jodendom genoemd:
'U mag geen wraak nemen of een wrok koesteren tegen uw volksgenoten, maar u moet uw naaste liefhebben als uzelf. Ik ben de HEERE.’ (Leviticus 19:18 HSV)
en
'De vreemdeling die bij u verblijft, moet voor u zijn als een ingezetene onder u. U moet hem liefhebben als uzelf, want u bent zelf vreemdelingen geweest in het land Egypte. Ik ben de HEERE, uw God.' (Leviticus 19:34)

Deze twee beroemde verzen veroorzaken vaak verwarring, want wie is de naaste en wie is de vreemdeling? De Joodse traditie legt echter uit dat met de naaste een andere Jood wordt bedoeld, zoals aangegeven in het eerste deel van het vers (de volksgenoten), terwijl de vreemdeling iemand is die de heerschappij van God heeft aanvaard, dus bijvoorbeeld geen afgodendienaar is. Je hoeft dus niet van alle mensen te houden en je hoeft niet bij elke gelegenheid deze verzen te citeren, niet iedereen kwalificeert zich volgens deze definitie als een naaste of vreemdeling.

Wie een vers nodig heeft om de liefde voor alle mensen te propageren, moet Genesis 1:26, 27 nemen:
'En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; (…) En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem; mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen.’

Ieder mens is geschapen naar het beeld van God en ook al staat er niets over liefde in het vers, verdient het niet op zijn minst respect? Wat denkt u? En moeten we dit misschien op Zoom bespreken?

Gebed bij de Westelijke Muur. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90).

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Helder tot gedeeltelijk bewolkt en iets warmer dan gisteren. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 29 graden, bij de Dode Zee 31 graden, Be'er Sheva 28 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gestegen en ligt nu 208,92 m onder de zeespiegel, dat is 12 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Heute wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat.

Shabbat Shalom uit Bet Shemesh,
Michael

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.