Groeten uit Israël – Een andere Onafhankelijkheidsdag

donderdag 30 april 2020 |  Nathalia Sonnek
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

De 72e Onafhankelijkheidsdag van Israël verliep dit jaar anders dan in voorgaande jaren. Hoewel de straten zijn versierd met Israëlische vlaggen en feestelijke lichtjes, is de stemming in het land anders dan wat ik vorig jaar heb ervaren. De Israëli's ontbreken. Vanwege het uitgaans­verbod, dat wordt opgelegd om mensenmassa’s en de verspreiding van het coronavirus te verminderen, viert iedereen feest in zijn eigen huis.

Als toeristen merken Samuel en ik hier in Jeruzalem niets van de feestelijkheden. Behalve een kleine parade van brandweerwagens, die met vlaggen waren versierd, en twee dagen geleden uit de verte het geluid van vuurwerk.

Vooral in steden zoals Jeruzalem of Tel Aviv vochten de mensen de laatste jaren om de laatste groene plekken in de parken, die toen bezaaid waren met grote gezinnen die aan het barbecueën waren. Hoewel de Israëli's nog steeds manieren vinden om traditioneel te barbecueën op Onafhankelijkheidsdag (Hebreeuws Yom Ha’Atzma’oet), waren de parken gisteren leeg.

Onafhankelijkheidsdag wordt door Israëli's vaak beschreven als de gelukkigste dag van het jaar, zoals ook door Anat Schneider, in de livestream van Israel Today. Het is een dag waarop de mensen samenkomen en gezamenlijk hun dankbaarheid uitspreken voor de Staat Israël als de enige Joodse Staat ter wereld.
Realiseer je, dat enkele dagen daarvoor tijdens Yom HaShoa de Holocaust werd herdacht, en de dag voor de Yom Ha’Atzma’oet de gesneuvelde soldaten en slachtoffers van terreur. De Israëli's zijn trots op hun Staat en het is een wonder van God dat die bestaat.

Deze keer waren de parken leeg. (Foto: Nathalia Sonnek)

Gelukkig mocht ik een jaar geleden de feestelijkheden van Onafhankelijkheidsdag in een klein dorpje in de Negev-woestijn meemaken. Met mijn gastgezin, waar ik drie weken in hun hotelbedrijf heb gewerkt, zijn we naar een groter feest van de omliggende dorpen gegaan.

Iedereen kende elkaar daar, de kinderen speelden met de soldaten. De vrouwen waren gekleed in blauw en wit ter ere van de Israëlische vlag en er was kleurrijk vuurwerk.

Ik was erg dankbaar dat ik dit mocht meebeleven, want ik had in Duitsland nog nooit een dergelijk feest gezien, bijvoorbeeld op de dag van de Duitse Eenheid. We kleden ons dan niet in de kleuren zwart, rood en goud, tenzij het Duitse nationale team in de World Cup speelt. Er is niet eens vuurwerk. Het is waarschijnlijk beter zo, vanwege de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog, maar ik denk wel dat we iets missen.

Want de Israëlische nationale trots is iets heel moois, waarin wij Duitsers ons toch kunnen verheugen. We mogen meevieren dat deze Staat bestaat en welke wonderen God door hem en voor hem heeft verricht.

De Israëli's zijn er echter trots op, dat zij zich in de loop der jaren als enige Joodse Staat steeds weer konden laten gelden tegenover hun vijanden. Dit geeft de Israëli's een bepaald zelfvertrouwen en gemeen­schaps­gevoel, waarvan we dit jaar helaas niet veel hebben gezien vanwege het coronavirus. Misschien volgend jaar in Jeruzalem.

Rij voor een winkel in Jeruzalem. Achter de rode lijn blijven! (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël:
Overwegend zonnig en iets warmer dan gisteren. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 27 graden, bij de Dode Zee 29 graden, Be'er Sheva 25 graden, Eilat bij de Rode Zee 31 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is helaas weer een halve centimeter gedaald en ligt nu op 208.925 m onder de zeespiegel, 12,5 centimeter ontbreekt tot aan de bovengrens!

Namens Israel Heute wensen wij u een aangename dag en een langzame terugkeer naar de normale gang van zaken.

Shalom uit Jeruzalem!
Nathalia

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.