Hulde aan gezond­heids­zorg op Onafhan­kelijk­heidsdag

Wednesday, April 29, 2020 |  Redactie Israel Today
Deze woensdag vieren wij de 72ste verjaardag van de Staat Israël. Dit jaar gebeurt alles een beetje anders, de coronacrisis dwingt ons het feest anders te vieren. De Straten zijn leeg, ceremonies worden zonder publiek gehouden. Maar dat vermindert de vreugde niet.

Afbeelding: Op de stadsmuur van Jeruzalem werd gisteravond de Israëlische vlag geprojecteerd met de tekst ‘Chogagiem Atzma’oet’, Wij vieren Onafhanke­lijkheid’. (Foto:Yonatan Sindel/Flash90)

Israëls iconische luchtshows op Onafhankelijkheidsdag werden geannuleerd. De regering besloot, dat het jaarlijkse spektakel voor de Israëli's een te grote verleiding zou zijn om de beperkingen van het coronavirus te overtreden en zich op openbare plaatsen te verzamelen.

De Israëlische luchtmacht (IAF) besloot in plaats daarvan de gezondheidswerkers van het land te eren voor hun strijd tegen het coronavirus, door het stuntteam met vier vliegtuigen over de grote ziekenhuizen in het hele land te laten vliegen.

De flyover van de Israëlische luchtmacht boven Tel Hashomer Ziekenhuis; artsen en verplaatgkundigen zwaaien met vlaggen. (Foto: Eitan Elhadaz/TPS)

Vorige week publiceerde Maj.-Gen. Amikam Norkin, de huidige commandant van de IAF, een videoclip waarin hij opmerkt dat onder normale omstandigheden zijn troepen in de frontlinie staan van de crises waarmee Israël te maken heeft. In de strijd tegen Covid-19 zijn het echter de artsen, verpleegkundigen en medici van het land, die de frontlinietroepen vormen, en generaal Norkin vond het belangrijk om hen te eren, zoals het land zijn soldaten eert in tijden van oorlog.

Maj.-Gen. Amikam Norkin met het personeel van het Tel Hashomer Ziekenhuis als zijn piloten overvliegen. (Foto: Eitan Elhadaz/TPS).

De burgers van Israël vieren thuis feest, op de balkons, in de tuinen. En het traditionele barbecueën gaat ook door, niet met duizenden in de parken, maar thuis. Zelfs een wereldwijde pandemie kan de geesten van de ontembare Israëliërs niet temperen

Een Israëlisch echtpaar geniet vanaf hun balkon van een vuurwerk in de buurt van Tel Aviv. (Foto: Eitan Elhadez/TPS)

De straten waren ongewoon leeg, maar dat betekent niet dat de Israëli's niet aan het vieren waren. (Foto: Yossi Aloni/Flash90).

Het stadhuis van Tel Aviv werd verlicht als de Israëlische vlag, terwijl politieagenten ervoor zorgen dat er geen mensenmassa's samenkomen op het Rabinplein. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.