Arabier verzorgt redactie­kantoor van Israel Today

Wednesday, April 29, 2020 |  Aviel Schneider
Gedurende enkele weken was onze redactie in het hart van Jeruzalem gesloten, voor het eerst sinds het begin van onze bediening. Coronavirus en overheids­voorschriften dwongen ons om vanuit huis te werken. En zo hebben we het meinummer van ons Israel Today magazine online samengesteld.

Afbeelding: Wekelijkse bijeenkomst voor de redactie: Rami, Aviel, Rebbe Yanka'le (Jakov) en Jalal. (Foto: Israel Heute)

In deze tijd lijkt alles mogelijk, zolang het internet en WLAN functioneren. Zonder internet is er vandaag bijna niets mogelijk, vooral geen mediawerk.

In deze tijd heeft Jalal de kantoorruimten verzorgd. Elke dag inspecteerde hij de lege kantoren, controleerde hij of alles in orde was en gaf hij water aan de planten van Pavel, onze medewerker vormgeving.

Jalal is een Palestijn, hij woont in het Arabische stadsdeel van Jeruzalem. Een paar dagen geleden begon de maand Ramadan, en daardoor zijn de moslims overdag moe, omdat ze tot zonsondergang niet mogen drinken of eten. En dat een hele maand lang.

Nog voor de Ramadan kwamen we één keer per week met Jalal en andere vrienden uit het gebouw samen in de redactie en hebben we samen koffie gedronken. Nu is koffie overdag een tijdje taboe voor Jalal.

Hij werkt al enkele jaren voor ons. Het feit dat Arabieren in veel kantoren en bedrijven in Jeruzalem werken is op zich niet ongewoon. Hij heeft een sleutel van onze redactie en we hebben een wederzijds vertrouwen. Heel vaak horen we van hem wat er aan de Arabische kant in Jeruzalem of in de Palestijnse gebieden gebeurt. Hij vestigt onze aandacht vaak op kleine dingen, om het grotere geheel van de Arabische samenleving beter te begrijpen. Degenen die alleen maar gif verspreiden en doen alsof Joden en Arabieren niet kunnen samenleven of werken, hebben geen idee of verspreiden dit alleen maar uit kwade trouw.

Jalal weet, net als andere Arabische collega's van ons, te genieten van hun leven onder de Israëlische vrijheid in Jeruzalem. Ook wanneer ze af en toe voorzichtig moeten zijn en nooit zouden toegeven dat er bijvoorbeeld een Joodse tempel in Jeruzalem was, betekent dat niet dat we in voortdurende wrijving met elkaar moeten leven.

Wij geloven dat de profeet Zacharias gelijk heeft toen hij ooit waarschuwde, dat Jeruzalem op een dag een bedwelmende beker zou worden voor alle volken rondom. Degenen die de zware steen Jeruzalem optillen, zullen zichzelf verwonden. Maar dit is niet het geval bij Jalal, Khaled, Aiman en andere Palestijnse vrienden en medewerkers. Het enige waarover we misschien nog kunnen discussiër is hoe we koffie moeten maken en drinken. Misschien verbranden we ook onze tong bij de hete koffie, maar we houden de harmonie tussen de volken levend.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.