Israël gedenkt gesneuvelde soldaten zonder publiek

dinsdag 28 april 2020 |  Redactie Israel Today
Dinsdag om 11 uur lokale tijd klonken in het hele land twee minuten lang sirenes. Het land kwam opnieuw tot stilstand en herdacht de gevallen soldaten en de slachtoffers van de terreur tegen de Israëlische bevolking.

In totaal werden 23.816 soldaten gedood in de strijd voor de verdediging van de Staat Israël en 4.166 Israëliërs werden gedood bij terreuraanslagen.

De gedenkdag begon maandagavond om 20 uur met een sirene van één minuut en een ceremonie bij de Westelijke Muur waaraan president Re’oeven Rivlin en stafchef Aviv Kochavi deelnamen. Door de beperkingen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus vond het evenement, net als alle andere ceremonies, plaats zonder publiek.

'Ik weet, lieve families, dat jullie Yom Hazikaron, de gedenkdag, niet nodig hebben om je aan hen te herinneren,' zei de president. 'Jullie hebben nog zoveel dagen, zoveel nachten, het hele jaar door. Deze dag is voor ons. Opdat wij, ook voor slechts één minuut, de namen en gezichten, het leven en de verhalen van de mannen en vrouwen van dit land, van uw dierbaren, kunnen leren kennen', vervolgde hij.

'Opdat wij ons de twee beloften herinneren die de basis vormen van de Israëlische Staat: in het zweet van ons aangezicht een leven opbouwen dat het waard is om te leven, een leven in vrede en veiligheid voor onze kinderen, en hen tot elke prijs thuis te brengen, ook als ze niet zijn teruggekeerd uit de strijd'.

'Dit jaar kunnen we niet samen huilen, dit jaar kunnen we elkaar niet in de ogen kijken, maar we herinneren elkaar aan deze twee beloftes. We zullen elkaar daaraan herinneren en daaraan herinnerd worden, en we zullen ook dit jaar ondervinden, welke onvoorstelbare prijs we moeten betalen om deze beloften na te komen.’

President Rivlin en stafchef Kochavi, maandagavond bij de Westelijke Muur. Foto: Amos Ben-Gershom/GPO)

'Het plein bij de Westelijke Muur is bijna helemaal leeg, maar voor mijn ogen zie ik nog steeds de mensen die elke soldaat van de IDF, vroeger en nu, heeft gezworen te beschermen,' zei legerleider Aviv Kochavi.

'Dit zijn gecompliceerde dagen, die gepaard gaan met angst en bezorgdheid over het gevaar dat zich onder ons beweegt. Deze tijd van crisis is niet anders dan tijden van oorlog, die het onbelangrijke opzij schuift en het belangrijke, het waardevolle en de heiligheid van het leven benadrukt,' zei Kochavi.

'Voor de bevelhebbers en de soldaten van de IDF - het belangrijke, het waardevolle en de heiligheid van het leven zijn de eeuwige essentie van onze roeping: het behoud van de soevereiniteit van de Staat Israël en de veiligheid van zijn burgers.

'Beste families, ondanks de afstand is het volk van Israël bij jullie. Op allerlei mogelijke beeldschermen staat iedereen in uw huis stil en gedenkt de gevallen mannen en vrouwen. Vandaag hijsen we de vlag ter nagedachtenis aan de gevallenen, om elkaar allemaal aan de immense pijn te herinneren die jullie, de familieleden, voelen. Het is de pijn van de vrijheid, en het is de pijn van de onafhankelijkheid voor de Staat Israël'.

De ceremonie eindigde met de Hatikva, het volkslied van Israël, dat vanaf vele balkons in het hele land werd meegezongen.

Dinsdag begon na twee minuten het geluid van de sirenes de officiële herdenkings­plechtigheid op Herzlberg in Jeruzalem, waaraan volgens de beperkingen maximaal 19 personen deelnamen. De begraafplaatsen waren gisteravond al gesloten voor het publiek om bijeenkomsten te vermijden.
Dinsdagavond geldt vanaf 17 uur plaatselijke tijd een algemeen uitgaansverbod, zoals al het geval was bij Pesach, en dit duurt tot woensdagavond 20 uur. Vanavond zal de rouw omslaan in de vreugde van de 72e verjaardag van de Staat Israël. Altijd een ontroerend moment.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.