Groeten uit Israël - Herinneringen tijdens Gedenkdag

Tuesday, April 28, 2020 |  Anat Schneider
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Deze dagen, waarin we het verdriet over de verliezen en de vreugde van de geboorte van de Staat Israël beleven, zijn een tijd van gedenken. Voor veel families, waaronder de mijne, is het een tijd om de mensen te herdenken die we niet persoonlijk hebben kunnen ontmoeten.

Voor mij gaat het om de herinnering aan mijn lieve oom Eli, de oom die ik nooit heb ontmoet, maar van wie er toch waardevolle herinneringen bestaan, die aan mij zijn doorgegeven. Zelfs mijn moeder, Eli's zus, kende hem nauwelijks, maar ik keek altijd naar zijn foto die in het huis van mijn grootmoeder aan de muur hing.

Hoe ouder ik werd, hoe groter de leegte die zijn foto in de kamer vormde en een nog grotere leegte in mijn hart. Hij keek ons in stilte aan terwijl we Pesach vierden. Zijn stralende gezicht was voor iedereen voelbaar, wanneer hij ons tijdens onze wekelijkse Shabbat-bezoeken toelachte.

Ik had altijd het gevoel dat hij alleen zijn mond opendeed en sprak als mijn grootmoeder alleen op haar kamer was. Dat kwam, omdat ik haar hoorde praten, hoewel er niemand anders in de kamer was. Ik wist dat ze met mijn oom Eli sprak. Toen ik haar kamer binnenkwam, bleef ze plotseling staan, draaide zich snel weg van zijn foto aan de muur en veegde de tranen van haar wangen.

De reden voor haar verdriet was niet alleen het verlies van haar aanbeden zoon, maar ook een schuldgevoel. Ze vroeg vaak om vergeving, dat ze een 16-jarige jongen naar de frontlinie van het slagveld had gestuurd, waar hij eindelijk de dood had gevonden.

Tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds moeite om te begrijpen dat zo'n jongen de oorlog in is gestuurd. Hoe kon deze jongen zo'n verantwoordelijkheid als een volwassene krijgen doordat hij een geweer kreeg zonder enige militaire training? Deze kleine jongen ging trouw naar de slag om Ramat Rachel in Jeruzalem en werd getroffen door een dodelijke kogel, die hem als een dief in de nacht beroofde van zijn laatste adem in deze wereld.

Eli is de oom die ik nooit persoonlijk heb ontmoet. Ik weet zeker dat hij zijn zoon Benjamin zou hebben vernoemd naar mijn grootvader, en zijn dochter, Miri of Mira'leh, naar mijn grootmoeder. Het is een traditie in onze familie, die door de generaties heen is doorgegeven.

Hoewel ik oom Eli nooit heb gekend en geen van zijn neven en nichten, kennen we zijn laatste rustplaats op de Herzlberg in Jeruzalem maar al te goed. Mijn grootmoeder besloot, dat elk jaar op de Israëlische Yom HaZikaron (Dag van de Herdenking), de hele familie hem bij zijn graf de laatste eer moet bewijzen. Zelfs na haar dood zetten we deze traditie voort.

Eli's jongste broer Nissim blijft ervoor zorgen, dat zijn naam op de televisie te zien is, wanneer daar de namen van de gevallen Israëlische soldaten worden getoond omdat de natie die kan zien. Helaas wordt de lijst elk jaar langer en wordt de tijd om zijn naam te zien steeds korter.

Hoewel ik hem nooit heb ontmoet, zal hij altijd mijn geliefde oom Eli zijn.

De namen van de gesneuvelde soldaten werden maandagavond op de muur van de Oude Stad van Jeruzalem geprojecteerd. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël:
Helder tot gedeeltelijk bewolkt met weer een lichte stijging van de temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 28 graden, bij de Dode Zee 30 graden, Be'er Sheva 28 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gestegen en ligt op 208,92 m onder de zeespiegel, er ontbreken nog 12 centimeter tot aan de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Heute wens ik u een prettige dag toe, een dag waarop we onze gesneuvelde soldaten en de slachtoffers van de terreur herdenken. s Avonds zal de rouw omslaan in vreugde wegens de 72e verjaardag van de Staat Israël. Blijf gezond!

Shalom uit Bar Giora,
Anat

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.