Groeiend aantal Israëli’s in Judea en Samaria

maandag 27 april 2020 |  Redactie Israel Today
De Israëlische bevolking in het Bijbelse hart van Israël is in 2019 met 15.229 inwoners toegenomen. Dat is een stijging van 3,4 procent. Sinds 2012 is de bevolkings­groei in deze gebieden niet zo gestegen als in het afgelopen jaar.

Foto: Noam Moskowitz/Flash90

Eind 2019 woonden er 463.901 mensen in deze gebieden, inclusief nieuwkomers, verdeeld over honderdvijftig dorpen en steden. Israëlische inwoners van Jeruzalem en omgeving zijn hierbij niet inbegrepen.

Deze cijfers zijn vooral belangrijk als je bedenkt dat de totale Israëlische bevolking vorig jaar slechts met 1,9 procent is gegroeid. Dat is voor het eerst sinds jaren, want de laatste stijging vond plaats in 2012: 4,7 procent. Daarna daalden de percentages elk jaar opnieuw, volgens nieuwsagentschap Tazpit.

In de afgelopen tien jaar zijn er in Judea en Samaria 151.263 inwoners bijgekomen. Dat is een stijging van 48 procent, gemiddeld met 15.131 inwoners per jaar. Hierbij gaat het niet altijd om inwoners die naar die gebieden zijn toegekomen, maar vaker om uitbreiding van de daar al wonende gezinnen. De gemiddelde leeftijd van de bewoners van Judea en Samaria ligt een beetje lager dan het landelijk gemiddelde. Officiële cijfers laten zien dat slechts 48 procent van de Joodse inwoners van Judea, Samaria en de Jordaanvallei boven de 18 jaar oud is. Over heel Israël gerekend is 71 procent van de inwoners volwassen.

De grootste steden van Judea en Samaria zijn Modi'in Illit, Betar Illit, Ma’ale Adumim en Ariel. Deze steden hebben samen in totaal 202.177 burgers. Dat is 43 procent van de totale bevolking in deze gebieden.

De snelstgroeiende gemeente, Beit Ha’Arava, ligt aan de Dode Zee en groeide in 2019 met 36,5 procent. Het dorp Ovnat groeide met 33,5 procent. De overige dorpen met sterke bevolkingstoename zijn Alei Zahav in Samaria (23,3), Ma’ale Amos in Gush Etzion (21,1) en Sansana in de bergen rond Hebron (13,7).

Dit artikel verscheen in het aprilnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.