Groeten uit Israël - Gedenken deze keer vanuit huis

maandag 27 april 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

We zitten in de zevende 'Corona-week', langzaam proberen we terug te komen in een nieuw dagelijks leven. Ik zeg bewust 'nieuw dagelijks leven', want ook als er nu steeds winkels opengaan en ook al begint het schoolonderwijs misschien binnenkort weer, al is het maar gedeeltelijk, dan ziet dit dagelijks leven er heel anders uit dan we gewend waren.

Maar nu krijgen we eerst Yom Hazikaron, de Gedenkdag voor de gesneuvelde soldaten en de slachtoffers van terreur, en onmiddellijk daarna Yom Ha’atzma’oet, de 72e Onafhankelijkheidsdag van onze Staat Israël. De plotselinge overgang van de diepste rouw om onze gevallen soldaten naar de uitbundige vreugde over de oprichting van onze Staat, die voor veel buitenstaanders onmogelijk lijkt en waar wij Israëli’s zo aan gewend zijn, zal ook deze keer plaatsvinden, ondanks het Coronavirus. Alleen een beetje anders.

Om te voorkomen dat te veel mensen bij elkaar komen, zullen de begraafplaatsen in het hele land vanavond gesloten zijn. Want op de avond van de Gedenkdag is het gebruikelijk om de graven van gesneuvelde soldaten te bezoeken. Er is nauwelijks een familie in Israël die er niet op de een of andere manier door werd getroffen, dit maakt helaas deel uit van onze realiteit. De straten zijn bijvoorbeeld meestal helemaal vol, wanneer de familieleden van een gesneuvelde soldaat of een terreurslachtoffer naar de begraafplaats gaan en wanneer zij terugkeren.

Ook wij bezoeken de begraafplaats op de avond van de Gedenkdag. En dat doen we al 26 jaar. Mijn schoonvader is 26 jaar geleden op de avond van Onafhankelijkheidsdag plotseling en veel te jong gestorven. En daarom wordt de jaarlijkse herdenking aan hem altijd op de avond van de Gedenkdag gehouden. Daardoor zijn we altijd samen met de tienduizenden mensen die hun dierbaren gedenken, samen op de begraafplaats en op de volle drukke straten als we van de begraafplaats naar de synagoge rijden. En dan na het avondgebed in de synagoge klinkt de sirene in herinnering, maar vandaag zullen we die huis horen. Deze gedenkdag heeft dus een dubbele betekenis voor onze familie, het is ook de gedenkdag van mijn schoonvader, die ik helaas maar vier jaar heb mogen meemaken.

Dus de begraafplaatsen blijven vanavond grotendeels leeg. Veel familieleden hebben de afgelopen week de begraafplaatsen bezocht.

Gedenken in de schaduw van het Coronavirus. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

En ook onze familie blijft deze keer thuis. Toch zullen we ons allemaal samen de gevallen soldaten gedenken en ook mijn schoonvader. En vanaf morgenavond vieren we het traditionele feest van onafhan­kelijkheids­dag. Op die dag is er weer een uitgaansverbod, alle mensen moeten thuis blijven.

De officiële ceremonies werden vooraf opgenomen, net als op de Holocaust gedenkdag. En dinsdagavond wordt de traditionele viering van Onaf­hankelijkheidsdag uitgezonden. Het verloopt allemaal een beetje anders. Meestal zijn dit voor ons de dagen van grote familie­bijeen­komsten. Op Onafhan­kelijk­heidsdag zelf is er altijd een grote barbecue in onze tuin, samen met de hele familie van mijn overleden schoonvader. Natuurlijk gebeurt dat deze keer niet. Maar we zullen het zeker niet zonder barbecueën doen, want het is ook mogelijk als we maar met z'n vieren thuis zijn. We zijn met vier, want vandaag komt onze jongste zoon weer thuis van de basis, voor een hele week.

We gaan zeker barbecueën. (Foto: Dov Eilon)

Het weer kan niet beter voor het barbecueén, de nationale sport van Israël. Voor de hele week wordt zon verwacht. Alleen de parken, die op Onaf­hanke­lijk­heids­dag altijd helemaal overvol zijn met ijverige barbecueërs, zullen deze keer leeg blijven. In plaats daarvan zullen er zeker nog meer rookgordijnen boven de tuinen en de balkons hangen, want bijna niemand hier zal afzien van barbecueën, traditie is traditie.

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
Overwegend bewolkt en een beetje warmer. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 26 graden, bij de Dode Zee 28 graden, Be'er Sheva 26 graden, Eilat aan de Rode Zee 31 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gestegen en ligt 208.925 m onder de zeespiegel, er ontbreken nog maar 12,5 centimeter tot aan de bovengrens!

En nu wens ik u, namens de gehele redactie van Israel Heute, een prettige maandag en een zo goed mogelijke terugkeer naar het dagelijks leven. Blijf gezond.

Shalom uit Modi'in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.