Internationaal Strafhof richt zich opnieuw op Israël

Sunday, April 26, 2020 |  Yossi Aloni
De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), Fatou Bensouda, zal op 30 april bekend maken of het Hof mogelijke 'oorlogsmisdaden' gaat onderzoeken, die Israël zou hebben gepleegd, en of het internationale hof jurisdictie heeft in de Palestijnse gebieden.

Tegen deze achtergrond heeft NGO Monitor een rapport gepubliceerd, waarin de claims van verschillende NGO's worden geanalyseerd. De ingediende claims zouden gebaseerd zijn op onbetrouwbare en bevooroordeelde bronnen en daardoor zeer onnauwkeurig zijn vanuit juridisch oogpunt; ze zouden afwijken van de jurisdictie van het ICC; historische feiten uitwissen en andere verzinnen; en het Palestijns terrorisme negeren.

Bij het ICC zijn ten minste vijftig brieven ingediend, waarvan sommige zijn ingediend door NGO's die de demoniseringscampagne tegen Israël leiden, en andere zelfs door Europese regeringen zijn gefinancierd. Enkele van de betrokken NGO's, die valse beschuldigingen hebben geuit, zijn onder andere het Palestijns Centrum voor de Mensenrechten (PCHR), Al-Haq, Al Mezan en Al-Dameer. Het PCHR, Al-Haq en Al-Dameer hebben banden aangeknoopt met de terreurgroep van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).

Andere groepen die betrokken zijn bij de schandalige campagne die zich ten onrechte tegen Israël richt, zijn de Defence for Children International - Palestine (DCI-P), die ook verbonden is met de PFLP; de Legal Representation of Persecution Victims; American Muslims for Palestine (AMP), een pro-BDS organisatie; FIDH; de International Commission of Jurists (ICJ); de International Association of Democratic Lawyers (IADL); en de Popular Conference for Palestinians Abroad.

Het rapport van de NGO Monitor werd gepubliceerd tijdens een online evenement, dat afgelopen woensdag (22 april) plaatsvond. Aan het evenement namen vooraanstaande personen deel, zoals kolonel Richard Kemp, de voormalige commandant van de Britse troepen in Afghanistan, en Anne Herzberg, de juridisch adviseur van NGO Monitor, die de activiteiten van de organisatie in Den Haag leidt.

Herzberg verklaarde dat 'deze organisaties een beslissende invloed hebben op de beslissingen van het ICC en dat hun activiteiten niet zouden kunnen plaatsvinden zonder de uitgebreide financiering die zij ontvangen van Europese regeringen zoals Zwitserland, Nederland, Zweden en de Europese Unie (EU). De kans is groot dat we dezelfde gebrekkige argumenten en rapporten van andere organisaties zullen zien die in het juridisch advies van de aanklager van 30 april worden geciteerd'.

Ongeveer een maand geleden heeft NGO Monitor samen met het Jerusalem Center for Public Affairs, Palestinian Media Watch en het Lawfare Project een document ingediend bij het ICC met een gedetailleerde argumentatie, waarom het internationale gerechtshof geen wettelijke bevoegdheid heeft om in de Palestijnse gebieden te opereren.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.