Groeten uit Israël - Terug naar het dagelijks leven?

zondag 26 april 2020 |  Nathalia Sonnek
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Na het einde van de bijna absolute avondklok tijdens de Pesach feestdagen is er meer leven gekomen op de straten van Jeruzalem, constateert onze stagiaire Nathalia. Vooral omdat meer winkels weer open mogen, lopen steeds meer mensen op straat.

Samuel en ik wonen de komende maand nog hier voor onze stage bij Israel Heute in Jeruzalem. Daarom voelt het zo bijzonder, om geïsoleerd te zijn in een huis ver weg van thuis. Het heeft ons waarschijnlijk nog meer getroffen dan onze familie en vrienden thuis, met wie we in deze periode vaak contact hebben gehad.

Gelukkig was de avondklok na Pesach weer wat verlicht en mogen we weer ons huis verlaten. Ik denk daarbij vooral aan de dag erna, toen we door Ben Jehoedastraat liepen. Opvallend waren de vele jongere mensen op straat, die ook niet konden wachten om naar buiten te gaan.

Het is een opluchting om weer gelach op straat te horen. De winkels en bedrijven mogen weer open, de zon schijnt en de geur van brood en gebak hangt weer in de lucht, vooral in de buurt van de Machane Jehoeda Markt. Deze ontwikkeling geeft ons weer hoop op het normale leven.

Toch hebben de kleine winkels in Jeruzalem en heel Israël veel te lijden onder de afwezigheid van toeristen. De particuliere winkels worden financieel bijna niet gesteund door de overheid, vertelt David, de eigenaar van een souvenirwinkel in Ben Jehoedastraat. Bijna niemand komt in zijn winkel, zodat hij geen andere keuze heeft, zo God wil, om te hopen op de toeristen­stromen als het lucht­verkeer weer op gang komt.

David hoopt op betere tijden voor zijn soevenirwinkel. (Foto: Nathalia Sonnek)

Het is waar dat het bij andere zaken beter gaat, zoals bijvoorbeeld opticiens of technische winkels, waarvoor lange wachtrijen staan. Maar we merken hoeveel toeristen we in Jeruzalem hadden. Toeristen van over de hele wereld die de Ben Jehoedastraat en het centrum van de stad bevolken. De Joodse Amerikanen uit Brooklyn die bagels kopen in Jaffastraat. Wij en de Israëlische economie missen hen.

Het openen van de winkels en de versoepeling van de avondklok geven toch hoop en een gevoel van het oude normale leven, dat we missen. Maar is het nog onduidelijk, hoe de toekomst eruit zal zien. De economie en de winkels lijden eronder, de toeristen ontbreken. Het zal zeker niet zoals vroeger zijn, althans niet in de nabije toekomst.

Het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk helder, gedeeltelijk bewolkt met temperaturen die iets te laag zijn voor de tijd van het jaar. In het noorden van het land mogelijk in de ochtenduren lichte regenbuien.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 17 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, bij de Dode Zee 26 graden, Be'er Sheva 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is voor het eerst een beetje gedaald, een halve centimeter. Het ligt nu 208,93 m onder de zeespiegel, er ontbreekt slechts 13 centimeter tot aan de bovengrens!

Wij wensen u een prettige zondag, ook namens alle medewerkers van Israel Heute.

Shalom uit Jeruzalem!
Nathalia

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.