Israëlische startup voorspelt verspreiding van Covid-19

Sunday, April 26, 2020 |  Redactie Israeltoday.nl
De Israëlische startup Diagnostic Robotics kan met behulp van een goed doordachte vragenlijst, die duizenden Israëli’s dagelijks per SMS invullen, de verspreiding van het Covid-19 virus zeer nauwkeurig volgen, en bruikbare adviezen opstellen.

Een ‘hittekaart’, waarop de gebieden van Israël zijn aangegeven die op 13 april 2019 het meest zijn getroffen door Covid-19. (Afbeelding: Diagnostic Robotics)

Het bedrijf Diagnostic Robotics is gebaseerd op het onderzoekswerk van de in Oekraïne geboren Kira Radinsky, een van Israëls top tech-sterren, bericht Israel21c.
Radinsky studeerde in 2013 af bij het Technion in Haifa, en begon haar eigen bedrijf, SalesPredict. Dit hield zich bezig met het voorspellen van welke artikelen klanten zouden kopen. SalesPredict werd in 2016 door eBay gekocht en Radinsky werd tot eBay's directeur van de datawetenschap en hoofdwetenschapper in Israël benoemd.

Op het Technion had Radinsky software ontwikkeld om rampen te voorspellen, waaronder ziekte-uitbraken, geweld en natuurrampen. De algoritmen voorspelden met succes cholera-epidemieën in Angola en Cuba. Radinsky's jaren bij eBay waren niet gericht op ziekte, maar op het voorspellen van aankopen. Toen zij vorig jaar de kans kreeg om terug te keren naar het gebied van de gezondheidszorg, aarzelde ze niet.

Samen met twee van haar collega's van het Technion - robotica-expert Moshe Shoham en afgestudeerde Jonathan Amir haalde Radinsky in 2019 24 miljoen dollar op voor de oprichting van Diagnostic Robotics, dat een team van 100 datawetenschappers, economen, ingenieurs, artsen en ontwerpers in dienst heeft.

Triage-instrument
Toen Radinsky en haar partners Diagnostische Robotica aan het bedenken waren, bestond Covid-19 niet. Ze waren van plan om voorspellende analyses en kunstmatige intelligentie te gebruiken om de belasting van overvolle spoedeisende hulp te verminderen door ‘patiënten naar de meest relevante medische omgeving te leiden - de spoedeisende hulp afdeling, de kliniek voor spoedeisende hulp of overleg op afstand’.

De software van Diagnostic Robotics analyseert de medische geschiedenis en het huidige medische dossier van een patiënt, en resultaten van medische onderzoeken. Het systeem was al in gebruik met verschillende ziekenhuizen en HMO's in Israël toen Covid-19 toesloeg. Radinsky en haar partners realiseerden zich al snel dat, met slechts een paar aanpassingen, hetzelfde platform gebruikt kon worden voor onderzoek van patiënten die mogelijk waren besmet met het nieuwe coronavirus. Er is anderhalve maand hard gewerkt aan het systeem, dat COVID360 wordt genoemd, en is geïntegreerd met de Israëlische gezondheidszorg.

De gegevensverzameling begint met een link naar een anonieme vragenlijst (alleen de straat wordt gevraagd), beschikbaar in het Hebreeuws, Arabisch, Engels, Russisch en Spaans. Ontvangers wordt gevraagd dagelijks te reageren.
Het gaat om vragen zoals: ‘Heb je de afgelopen twee weken meer dan 10 mensen persoonlijk geholpen?’ 'Heeft u een of meer van de volgende bestaande condities?' en 'Heeft u de afgelopen 24 uur uw temperatuur gemeten?'

COVID360 bevat aanvullende waardevolle gegevensbronnen, zoals reizen tussen steden, bevolkingsdichtheid en de afstand tussen gebieden die kunnen helpen bij het identificeren van de invloed van de ene stad op de andere.

Misschien wel het meest dramatische beeld dat uit het COVID360-systeem komt, is een 'hittekaart' die laat zien waar Covid-19 infecties het meest voorkomen. Dit helpt het Ministerie van Volksgezondheid om te beslissen welke gebieden moeten worden afgesloten.

Door gebruik te maken van historische gegevens kon Diagnostic Robotics ook vaststellen, dat de bron van de massale infectie in de stad Bnei Brak te wijten was aan grote bijeenkomsten voor de Joodse feestdag Poerim, en niet aan de geïmproviseerde gebedsdiensten die in de weken daarna plaatsvonden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.