Israëlisch leger: coronacrisis kan nog achttien maanden duren

Friday, April 24, 2020 |  Ryan Jones
Het is moeilijk voor te stellen om nog een week in lockdown te zitten. Velen maken zich zorgen dat elke nieuwe afgesloten dag de economie dichter bij totale ineenstorting brengt. Maar de Israëlische militaire inlichtingendienst gelooft dat de Joodse Staat en zijn Arabische buren tot minstens het einde van 2021 met het coronavirus en de nasleep ervan te maken zullen krijgen.

Het is de taak van de Israëlische militaire inlichtingendienst om routinematig de langetermijn gevolgen van verschillende gebeurtenissen en situaties te beoordelen. En de dienst is goed in deze taak. In het geval van COVID-19 moeten deze experts nog serieuzer worden genomen.

Volgens de ervaren Israëlische journalist Ben Caspit heeft de militaire inlichtingendienst ongekende middelen ingezet om het coronavirus in binnen- en buitenland in de gaten te houden. Caspit meldde in het Hebreeuws-talige dagblad Ma'ariv, dat de oprichting van Israëls wereldwijde corona inlichtingencentrum ongeveer twee maanden geleden plaatsvond. Het hoofd van de technologische tak van het directoraat, alleen bekend als Kolonel N, leek afgeleid. Inlichtingen-chef generaal-majoor Tamir Hayman vroeg hem waaraan hij dacht. De angst dat Israël het volgende Italië zou kunnen zijn, dat is wat Kolonel N niet uit zijn hoofd kon zetten.

Generaal Hayman verspilde geen tijd. Kolonel N kreeg onmiddellijk de leiding over een taakgroep, bestaande uit 400 analisten en experts die elk stukje informatie met betrekking tot het coronavirus wereldwijd scannen. Op deze manier kan de Israëlische militaire inlichtingendienst, vanuit zijn commandocentrum in het Sheba-ziekenhuis in Tel Aviv, enkele van 's werelds meest gedetailleerde analyses en strategieën in de strijd tegen COVID-19 produceren.

Hoelang?
De Israëlische militaire inlichtingendienst heeft veel kennis wanneer het gaat om het coronavirus. Dat is duidelijk. Het feit dat ze zoveel van hun middelen aan deze crisis besteden, zou veelzeggend moeten zijn. Toch vroeg Caspit hoe lang Generaal Hayman en zijn mannen geloofden dat de crisis zou duren. Tot het einde van 2021, was het ontmoedigende antwoord. Natuurlijk is er discussie over de vraag of het het virus zelf is, óf de nasleep van het beleid van onze regering, dat zo lang zal duren om te boven te komen.

Veel deskundigen, waaronder Israëli's, zeggen dat COVID-19 iets is waarmee we zullen moeten leren leven, zelfs als er een vaccin wordt ontwikkeld. Het zal een seizoensgebonden bedreiging worden, net als de duizenden andere virussen die we elk jaar bestrijden. Misschien nog wel schadelijker is de wereldwijde lockdown, die in Israël heeft geleid tot een werkloosheid van 27 procent. De avond-nieuwsuitzendingen zijn verschoven van bangmakerij over het aantal doden naar hartverscheurende verhalen over doorsnee Israëli's die geen voedsel op tafel kunnen zetten.

Liegende buren
Arabische staten en Iran liegen over hun aantal besmettingen en doden, stelde Mossad-directeur Yossi Cohen. En dat maakt de tijdlijn voor regionaal herstel nog onzekerder. Channel 13 News citeerde Cohen terwijl hij een vergadering van gezondheidsambtenaren op donderdag vertelde:
‘In Libanon, Irak en Syrië is een hoog sterftecijfer en ze liegen. Het aantal besmettingen en doden dat de Iraniërs melden, is ook niet waar. De cijfers die ik ken, zijn veel hoger.’

Iran heeft 87.000 gevallen van het coronavirus en 5.481 sterfgevallen bevestigd. Dat maakt het al tot het zwaarst getroffen land in het Midden-Oosten. En de realiteit zou nog veel erger kunnen zijn. Cohen is niet de enige die zegt dat de Islamitische Republiek de ware omvang van de crisis verbergt. Irak heeft ondertussen slechts 1.677 gevallen en 83 doden bevestigd, Libanon heeft 688 besmettingen en 22 doden gemeld, en Syrië heeft slechts 42 gevallen en drie doden bevestigd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.