Groeten uit Israël – Geïsoleerd van of geïsoleerd met?

vrijdag 24 april 2020 |  Michael Selutin
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Tegenwoordig zijn we geïsoleerd van veel mensen en dingen, die we vroeger als normaal beschouwden, terwijl we tegelijkertijd geïsoleerd zijn samen met de mensen en dingen die zich in ons huis bevinden.

Als je een gezin hebt, breng je waarschijnlijk veel meer tijd met hen door dan voor Corona het geval was, terwijl je veel minder tijd doorbrengt met vrienden en familie buiten je huis. Wat zou ik graag mijn kleine kinderen naar hun grootouders brengen, die liefdevol voor hen zouden zorgen, want ze hebben ze al zo lang niet meer gezien. Aan de andere kant zou ik graag vakantie willen hebben van mijn werk als babysitter - maar daar is geen kans op.

Ik heb wel een werkkamer waarin ik mezelf opsluit, maar gesloten deuren zijn voor kleine kinderen slechts een obstakel om te overwinnen, geen ‘Verboden Toegang’.

'Papa, ik wil drinken!' hoor ik voor mijn deur, gevolgd door de poging om de gesloten deur te openen. De deur geeft niet toe, maar Sarah geeft ook niet toe en ik kan horen hoe ze aan de deurklink hangt en met haar schouder tegen de deur drukken.
'Ga naar mama, ze geeft je wel wat!' roep ik terug.
'Mama kan nu niet.'
Ik sta op voordat de deurklink er afvalt, ga de keuken in en geef Sarah iets te drinken.

'Papa!' roept Racheli als ze me ziet en springt op me alsof ze me al jaren niet meer heeft gezien.
'Papa!' roept nu ook Naomi, en rent met uitgestrekte armen naar me toe.

O wee, ik moet weer aan het werk, maar hoe kan ik deze geconcentreerde liefde weerstaan? Alle drie de meisjes hangen nu aan mij en laten me niet teruggaan naar de werkkamer.

'Speel met me!' zegt Racheli en trekt me aan de hand naar de kinderkamer. 'Ja, speel met ons!' roept Sarah en duwt me van achteren naar de kinderkamer.
Naomi klapt vol vreugde in haar handen en ik kan er gewoon niet aan ontsnappen. Ik ga met de kleintjes op de grond zitten en pak een pop. Mijn plan is om even met ze te spelen en dan, als ze helemaal opgaan in het spel, zal ik wegsluipen.

'Het is de verjaardag van de prinses en we geven een feestje voor haar,' licht Sarah me in. 'Jij bent de prins en je komt naar het feest.' Ze geeft me een Playmobil brandweerman.
'Hallo, gelukkige verjaardagsprinses,' zeg ik en leg de brandweerman/prins op een stoel naast de tafel die met plastic eten is gedekt. Het feest wordt ook bijgewoond door drie Barbies, een roze teddybeer, een knuffeldraak, een cheboerashka en natuurlijk de prinses, de grootste van al onze poppen. Het is leuk en de drie meisjes zijn snel midden in het spel en merken nauwelijks dat ik de kamer uit sluip om iets te schrijven over het Torahgedeelte van deze week.

Tsa’arat, lepra of schimmeluitslag?
De gedeelten Tazria en Metzora, Leviticus 12-15, gaan vooral over een plaag van uitslag, die in de Bijbel Tsa’arat wordt genoemd. Het is een moeilijk gedeelte, omdat deze plaag, die zich aan mensen, kleding en gebouwen kan hechten, vandaag niet meer bestaat. Hij lijkt echter zo belangrijk te zijn, dat de Bijbel veel ruimte besteedt aan zijn beschrijving en genezing.

Het is in de tekst ook niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van deze uitslag, maar de Joodse traditie noemt als reden voor Tsa’arat Leshon Hara. Dit kan worden vertaald als laster, letterlijk is het gewoon ‘slechte spraak’. Wie in Bijbelse tijden slecht over iemand sprak, kreeg blijkbaar uitslag (Mirjam!). Als gevolg daarvan moest hij naar een Kohen (priester), die de uitslag controleerde en de patiënt een kuur voorschreef, die onder andere zeven dagen isolatie vereiste.

Gelukkig moesten deze mensen alleen in afzondering gaan en konden ze hun kleine kinderen thuis laten. Zo konden ze in alle rust nadenken over hun fouten, zonder dat voortdurend aan hun deur werd geklopt. Ik zou ook graag in alle rust over iets nadenken en een passend einde bij deze tekst schrijven, maar ik hoor dat Naomi al een tijdje huilt en waarschijnlijk zichzelf pijn doet. Ik ga even kijken.

Een veld bloemen in het zuiden van het land. (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël:
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 23 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 27 graden, bij devDode Zee 28 graden, Be'er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea staat onveranderd op 208.925 m onder de zeespiegel en is nog 12,5 centimeter onder de bovengrens! Misschien dat de aangekondigde regen voor het weekend iets zal veranderen.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettig weekend en een gezegende Shabbat.

Shabbat shalom vanuit Bet Shemesh,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.