Het Nieuwe Normaal: Israël als een licht voor de naties

donderdag 23 april 2020 |  Yossi Aloni
Terwijl de Verenigde Naties hun activiteiten verschuiven naar online communicatie, heeft Israël het initiatief genomen voor twee speciale video-conferenties voor de internationale gemeenschap over de strijd tegen het coronavirus en die geleid.

VN-ambassadeurs, medewerkers van de Wereld­gezond­heids­organisatie en tientallen diplomatieke delegaties uit de hele wereld namen deel aan de video-bijeen­komsten. Bij de belangrijke topontmoetingen stonden Moshe Bar Siman-Tov, de directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid, en de Israëlische ambassadeur bij de VN, Danny Danon, centraal. De twee instrueerden de internationale diplomaten over manieren om het tempo van de proliferatie van corona te vertragen en over het gebruik van antivirus technologieën.

'De drastische maatregelen, die Israël aan het begin van de crisis heeft genomen, hebben veel levens gered,' zei ambassadeur Danon. 'De stappen die we hebben gezet, hebben in de praktijk gewerkt, onder leiding van onze vele professionals en deskundigen. We zijn hier vandaag om de manieren te bespreken om de epidemie te bestrijden en onze kennis met u te delen,' zei Danon tegen de diplomaten.

De digitale conferentie werd live uitgezonden op sociale netwerken en werd door honderden mensen bekeken. Tijdens de uitzending stelden de ambassadeurs vragen aan Danon en Bar Siman-Tov.

De Nigeriaanse ambassadeur Samson Itabju verwelkomde het Israëlische initiatief ,en vroeg welke stappen nodig zijn om de uitbraak van toekomstige virussen te voorkomen, en hoe Israël de ontwikkelings­landen helpt in de strijd tegen de huidige pandemie. 'Israël probeert zijn buren “onder de radar” te helpen’, antwoordde Bar Siman-Tov. Israël helpt veel landen over de hele wereld, waaronder vijandelijke moslimlanden in het Midden-Oosten, die de hulp die ze van de Joodse natie krijgen niet erkennen, uit angst voor politieke en zelfs islamitische terroristische represailles.

De Hongaarse ambassadeur Katlin Bogai vroeg hoe Israël werkt met mensen met een handicap. Israël is een van 's werelds leiders op het gebied van revalidatie, bezigheidstherapie en toegang voor gehandicapten. Denk maar aan het ontroerende optreden van de Israëlische Shalva-band tijdens het Eurovisie Songfestival van vorig jaar!

De Tsjechische ambassadeur was geïnteresseerd in de vooruitgang die Israël boekt bij het ontwikkelen van een vaccinatie en de ambassadeur uit Guatemala vroeg wanneer Israël zijn grenzen zou openen om toeristen terug te laten keren naar Jeruzalem.

Weer een dag in het leven van Israël die een licht voor de naties is. Zie ook de diverse artikelen over Israëlische inspanningen bij de bestrijding van het Coronavirus.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.