Groeten uit Israël – Thuisonderwijs voor vier kinderen

donderdag 23 april 2020 |  Ayala Shalmayev
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

'Houd je hoofd koel!' Ja, dit is precies de zin die ik nu vaker tegen mezelf moet zeggen. Het is werkelijk een uitdaging om een evenwicht te vinden tussen gezin, huishouding, werk en thuisonderwijs aan vier kinderen in de basisschoolleeftijd.

Voor Pesach kregen de kinderen al wat huiswerk en moesten ze deelnemen aan zoom-bijeenkomsten. Het was toen al behoorlijk inspannend om het overzicht niet te verliezen, maar aangezien de Pesach-vakanties net voor de deur stonden, zeiden we gewoon tegen onszelf 'doe je ogen dicht en ga door'.

De Pesach-vakantie was heel ontspannend - alle kinderen thuis, geen uitstapjes, gewoon thuis zijn en genieten van de vakantie en de gezelligheid als gezin. Aan het begin van de Pesach-vakantie, na ongeveer 3 weken thuisonderwijs, heb ik alle ouder-leraar-chat-geschiedenissen op WhatsApp van onze schoolkinderen gewist. Het waren iets meer dan 10.000 berichten. En dat waren nog onze 'rustige' tijden.

Tegen het einde van de Pesach-vakantie maakte het ministerie van Onderwijs bekend, dat het thuisonderwijs na de vakantie veel intensiever zou worden voortgezet. Wij hebben ons er dus op voorbereid. Toen we vervolgens op zaterdagavond de lesroosters per e-mail ontvingen, werden we al een beetje ongerust.

We hebben de lesroosters voor deze week uitgeprint en aan de muur gehangen, zodat het ons misschien beter lukt om het overzicht niet te verliezen. Vier van onze vijf kinderen zijn al op school. Onze oudste zit in de 7e klas en is onafhankelijk. Maar we hebben nog 3 basisschool-kinderen. Elk van hen heeft een moeilijk schema. Elke dag van 9 uur tot ongeveer 1 uur hebben ze intensieve lessen.

Zondagmorgen om 9 uur zijn we begonnen. Met korte tussenpozen stuurden de leraren ons films, informatie, wijzigingen, links voor zoomvergaderingen enzovoorts. Natuurlijk schrijven de ouders ook zonder onderbreking berichten, wanneer ze niet kunnen inloggen, vragen hebben, iets niet functioneert, onduidelijkheden ontstaan, enzovoorts, enzovoorts.
Op maandag, de tweede lesdag, ben ik met een goed geweten uit de kleuterkletsgroep van ons jongste kind gestapt. Nadat we weer letterlijk de hele dag door werden gebombardeerd met nieuws in alle leraar-oudergesprekken, vond ik het totaal onnodig om me ook nog eens met kleuternieuws bezig te houden.

Mijn man werkt nu vaak in late diensten, zodat hij me 's ochtends kan helpen met de kinderen en thuisonderwijs, zodat ik me daarnaast kan concentreren op mijn werk. Het is en blijft een uitdaging van dit thuisonderwijs! En het is niet gemakkelijk om het overzicht te bewaren en het hoofd koel te houden! Maar met wie ik er ook over praat, het gaat bij iedereen hetzelfde, vooral bij gezinnen met veel kinderen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Natuurlijk zijn er ook ouders die hier niet aan meedoen en die zich er tegen verzetten om de kinderen les te geven.

Een nieuwe schooldag begint

Elke ochtend gaat het bij ons dus een beetje als in een bijenkorf, heen en weer. Omdat het weer nu zo mooi is, hebben we in ieder geval een 'kamer' er bij gekregen in de vorm van onze tuin, en kunnen we de kinderen wat beter verdelen. Zoomvergaderingen vinden voornamelijk buiten plaats. De laptops worden doorgegeven, afhankelijk van wie een Zoom-bijeenkomst heeft of video's bekijkt, terwijl de anderen hun huiswerk maken. Op de een of andere manier werkt het, het moet wel. En nu is het ons al bijna een week gelukt. Maar ik geloof, dat ik namens alle Israëlische ouders mag zeggen dat we reikhalzend uitzien naar de dag dat de scholen weer opengaan!

Zomer zonder zomer­gasten in Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk helder, gedeeltelijk bewolkt met een duidelijke daling van de temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 23 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 26 graden, bij de Dode Zee 33 graden, Be'er Sheva 27 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog eens een halve centimeter gestegen en ligt nu 208.925 m onder de zeespiegel, het is nog slechts 12,5 centimeter tot aan de bovengrens!

Namens de gehele Israel Heute redactie wens ik u een prettige donderdag. Blijf gezond!

Shalom vanuit Na'ale,
Ayala

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.