Israël en Hezbollah in psychologische oorlog

woensdag 22 april 2020 |  Yochanan Visser
De noordgrens van Israël begint weer verhit te raken, maar de Israëlische media zijn volledig in beslag genomen door de coronapandemie en doen er nauwelijks verslag over. De huidige escalatie betreft de regio langs de Syrische grens op de Golanhoogten en Libanon, waar maandag een piek in de luchtactiviteit van de Israëlische luchtmacht (IAF) te zien was.

Deze escalatie begon op 26 maart, toen het Israëlische leger een drone neerschoot die blijkbaar toebehoorde aan Hezbollah en het Israëlische luchtruim was binnengedrongen. Hezbollah reageerde niet op het neerschieten van de drone. In plaats daarvan zette hij zijn oorlogszuchtige activiteiten voort in zowel Libanon als Syrië, waar de terreurorganisatie het werk voor Iran doet, door troepen op te bouwen aan de Syrische kant van de Golanhoogten.

Op 10 april bracht de Israëlische Defensiemacht (IDF) een boodschap over aan zowel Iran als Hezbollah. Zij gaf beelden vrij van een ontmoeting tussen een Syrische topcommandant op de Golanhoogten en Hezbollah-medewerker Hajj Hashem, die verantwoordelijk is voor de opbouw van troepen op het bergachtige plateau. ‘Kijk eens goed. Zie je de man met het witte haar? Dat is het hoofd van het 1e Korps van de Syrische strijdkrachten, Luau Ali Ahmad Assad. Hij bezoekt Hezbollah’s posities in Syrië. Onze boodschap: We zien jullie. Beschouw dit als een waarschuwing. We staan niet toe dat Hezbollah zich militair verschanst in Syrië,’ zei de IDF in een verklaring die werd gepubliceerd op Twitter. Hezbollah heeft echter geen acht geslagen op de waarschuwing en ging door met zijn oorlogszuchtige activiteiten in zowel Zuid-Libanon als op de Syrische Golanhoogten.

‘Mislukte moordpoging’ en psychologische oorlogsvoering
Toen kwam 15 april, toen de IDF zijn belofte waarmaakte om te voorkomen dat Hezbollah zich in het zuiden van Syrië zou verschansen. Alle media meldden dat een Israëlische drone een mislukte poging had ondernomen om Mustafa Mugniyeh te vermoorden. Mustafa Mugniyeh is de zoon van Imad Mugniyeh, het terreurmeesterbrein van Hezbollah, die in 2008 door de Mossad en de CIA werd gedood. Ondertussen vond er iets heel anders plaats dan een mislukte moordpoging en de Iraniërs (sic) waren verantwoordelijk voor het onthullen van het achterliggende verhaal.

Uit beelden die door de Iraanse staatsmedia werden vrijgegeven, bleek dat het geen mislukte poging was om Mustafa Mugniyeh te vermoorden, maar een nieuwe psychologische klap voor Hezbollah en Iran: de IDF 'ziet' inderdaad wat de as in Libanon en Syrië aan het doen is. De beelden van de aanval beginnen nadat een eerste raket op de Jeep is afgevuurd, maar het voertuig niet heeft geraakt, iets wat zeldzaam is voor een drone-aanval. Drie Hezbollah-medewerkers zijn te zien terwijl ze van de auto wegrennen, maar dan herinneren ze zich blijkbaar dat ze vergeten zijn belangrijke bagage uit de auto mee te nemen en keren ze terug naar het voertuig.

De drone hield de auto de hele tijd in het vizier. Een tweede raket, die de Jeep vernietigde, werd echter pas afgevuurd nadat de Hezbollah-mannen de tassen hadden meegenomen en waren verdwenen. Volgens sommige experts bevatten de tassen die de Hezbollah-medewerkers uit de auto haalden GPS-raket-ombouwsets, maar als dat het geval was zou de bestuurder van de drone de aanval niet op deze manier hebben uitgevoerd.

Net als de IDF bij het begin van de vernietiging van het tunnelproject van de Hezbollah deed, gebruikte het psychologische oorlogsvoering. Op de dag dat de IDF onthulde dat Hezbollah meerdere aanvalstunnels onder de Israëlische grens had gebouwd, publiceerde de IDF een video. De video werd gemaakt door een camera die de IDF in een van de tunnels plaatste met behulp van een robot. In de video was een Hezbollah-medewerker te zien die het apparaat naderde, waarna een kleine bom tot ontploffing werd gebracht die de man wegjaagde.

De boodschap was destijds de vernedering van Hezbollah, die al meer dan tien jaar aan het tunnelproject werkte, met de hulp van de Iraniërs en ingenieurs uit Noord-Korea. Nu is de boodschap aan Iran en Hezbollah verbonden met de Tweet van 10 April: Wij, de IDF, weten inderdaad wat je doet of van plan bent te doen en waar je bent.

Onrust in het noorden
De psychologische oorlogsvoering eindigde hier niet. Afgelopen vrijdag meldde de IDF drie doorbraken van het veiligheidshek in het gebied van Metullah, Israëls meest noordelijke stad. ‘IDF-inspecties brachten schade aan het hek op drie locaties aan het licht. Onderhoudsploegen zijn momenteel bezig met het herstellen van de schade. De omstandigheden zullen worden onderzocht, maar toch is het duidelijk dat er geen inbreuk op het Israëlische grondgebied plaatsvond,’ zei het Israëlische leger in een verklaring. Hezbollah had een boodschap aan Israël gestuurd: We kunnen het land op elk moment van onze keuze infiltreren. De Libanese media, met inbegrip van Al-Manar van Hezbollah, rapporteerden later dat de IDF een robot had gebruikt om twee blauwe nylonzakken met ‘lichamen’ Israël binnen te slepen en met kogels op een derde schoot. Zondag meldden de Libanese media dat de IDF-troepen nog steeds het gebied langs de Libanese grens aan het uitkammen waren, met behulp van rookgordijnen om hun activiteiten te verbergen.

De psychologische oorlogsvoering ging zelfs na dit incident nog door. Zondagavond en maandagochtend was deze verslaggever getuige van ongewone luchtactiviteiten in de lucht boven Noord-Israël. Enige tijd later berichtten de Libanese media over meerdere overvluchten en schijnaanvallen op Zuid-Libanese steden, door IAF-oorlogsvliegtuigen die op gemiddelde hoogte vlogen. Dezelfde media zeiden dat Israël zijn vluchten over vele gebieden in Libanon had vermeerderd sinds vrijdag, toen Hezbollah de grens met Israël doorbrak. Andere berichten vermelden de toegenomen gewapende strijd tegen de aanwezigheid van de Iraniërs, Hezbollah en het Syrische leger in het zuiden van Syrië. De in Londen gevestigde Arabische krant Asharq Al-Awsat (wat Het Midden-Oosten betekent) meldde dat in een week tijd 15 Hezbollah-terroristen en regimestrijders zijn gedood door onbekende schutters. Asharq Al-Awsat zei dat het geweld vorig jaar juni is begonnen en dit kan in verband worden gebracht met de Israëlische poging om de opbouw van Iraanse troepen op de Syrische Golanhoogten te dwarsbomen.

Immers, tijdens de nu 9 jaar oude Syrische oorlog zou Israël naar verluidt anti-regime rebellen hebben geholpen die later een 'rehabilitatiedeal' met het regime van Bashar al-Assad hebben gesloten. Deze hulp was ook bedoeld om te voorkomen dat Iran de regio dicht bij de Israëlische grens zou overnemen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.