Groeten uit Israël - Dagelijks leven in het Corona-tijdperk

Wednesday, April 22, 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

We zitten al in de zesde week waarin Corona het dagelijks leven bepaalt, waarbij we ons moeten aanpassen. Alle plannen die we eerder hadden gemaakt zijn achterhaald, althans zolang het coronavirus ons dagelijks leven blijft bepalen, en dat kan nog wel even duren.

Aan het begin van dit nieuwe tijdperk vond ik het nog steeds een beetje moeilijk om de nieuwe realiteit te accepteren. Ik had het gevoel dat de wereld was ingestort. De onophoudelijke meldingen van de steeds groter wordende aantallen zieken en doden brachten me onder stress. Het was een vreemd gevoel om constant thuis te zijn. Ik heb het huis al bijna vier weken niet meer verlaten en in die tijd hebben we online boodschappen gedaan in de supermarkt. Dat ging helemaal niet slecht, ook al waren de levertijden lang en kwam niet alles aan wat we hadden besteld.

De bezoeken van onze oudste zoon, die samen met zijn vriendin in Tel Aviv woont, werden vervangen door ontmoetingen via Zoom, wat natuurlijk niet hetzelfde is, maar het maakt het toch mogelijk om samen te zijn. Zo we zijn meestal maar met drie mensen thuis (onze dochter, mijn vrouw en ik) ,totdat onze jongste zoon een paar dagen van zijn basis komt. Hij is twee maanden geleden begonnen met zijn militaire dienst (wat gaat de tijd snel), en tegenwoordig is hij altijd een week op de basis en daarna een week thuis. Als hij thuis is, proberen we de instructies te volgen om zoveel mogelijk afstand te houden, omdat we eigenlijk alleen horen te zijn bij degenen die bij ons in huis wonen en onze zoon niet in deze categorie valt. Daarom is er geen knuffel en ook bij het eten houden we een zekere afstand. Bovendien is hij bijna altijd op zijn kamer, waar hij digitaal vrienden ontmoet, online spelletjes met hen speelt of op zijn gitaar speelt. Vooral in de tijd van Coronan heeft hij zich enorm ontwikkeld op het gebied van gitaarspel.

Sinds ongeveer twee weken lijkt het erop dat ik helemaal gewend ben aan het leve met Corona. In de ochtend maak ik me klaar zoals vroeger, alleen is mijn weg naar het werk veel korter, in plaats van de bus naar Jeruzalem, hoef ik alleen maar de trap af te lopen. Mijn werkplek is in de keuken, van waaruit ik uitzicht heb op de woonkamer en onze tuin. Centraler kan het niet.

Tot een dag geleden was het altijd een beetje te donker in ons huis, omdat de struiken in de tuin zo sterk waren gegroeid dat ze het uitzicht blokkeerden. Ik had nooit tijd om er voor te zorgen. En hier is een positief gevolg van het dagelijkse leven met Corona. Ik heb het tuingereedschap gehaald en begon de struiken te knippen. Hoe meer ik knipte, hoe lichter het in huis werd. En nu heb ik ook vanuit de keuken weer een prachtig uitzicht op de natuur buiten. Sindsdien genieten we nog meer van de tijd thuis. Als we in onze tuin lopen, hebben we nu een prachtig uitzicht op de tegenoverliggende heuvel. Wat heb je nog meer nodig?

En toen zag ik weer de palmbomen en de heuvel tegenover ons huis. (Foto: Dov Eilon)

Corona heeft ons nederig gemaakt. Hoe kon ik elke drie maanden naar mijn moeder in Duitsland vliegen, vraag ik me soms af. Maar dat was in een andere tijd. Die zal op enig moment weer terugkomen en de periode met Corona tot een historische gebeurtenis maken, waarvan we hopelijk de goede dingen zullen behouden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
Het wordt weer merkbaar warmer. Het wordt droog en zomers heet tot de middag, dan komt er weer vochtiger lucht in onze regio, wat misschien ook wel wat regendruppels oplevert.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, bij de Dode Zee 37 graden, Be'er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 30 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nogmaals een halve centimeter gestegen en ligt nu 208,93 m onder de zeespiegel, er ontbreekt slechts 13 centimeter tot aan de bovengrens!

Ik wens u, ook namens mijn collega's van Israel Heute, een prachtige woensdag toe. Maak het beste van deze dagen. En onthoud, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje en zullen samen het Corona-tijdperk overleven. Blijf gezond.

Shalom uit Modiin,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.