Twee minuten brachten het land nog meer tot stilstand

dinsdag 21 april 2020 |  Dov Eilon
Om 10 uur klonken dinsdag in het hele land twee minuten lang de sirenes, ter nagedachtenis aan de 6 miljoen Joden die door de nazi's in de Holocaust werden vermoord. Het werd nog stiller in het land, dat toch al bijna tot stilstand was gekomen door het coronavirus.

In bovenstaande video van Elron Zabatani/TPS hoort u hoe de sirenes twee minuten klonken in Jeruzalem. Twee minuten die ons herinnerden aan de grootste ramp van het Joodse volk, die de crisis over het coronavirus plotseling wat kleiner deden lijken.

Een groot deel van de bevolking herdacht de slachtoffers deze keer op het balkon thuis. De weinige winkels, die tijdens deze dagen open waren, namen even pauze, het weinige verkeer op straat kwam tot stilstand, mensen stapten uit hun voertuigen en stonden stil.

Het verkeer kwam tot stilstand in Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90).

De gebruikelijke ceremonies op deze herdenkingsdag vinden niet plaats. De scholen zijn leeg. Er zijn veel herdenkingsplechtigheden op het internet. Zo nodigde het Holocaust Herdenkingsmuseum Yad Vashem het publiek uit om de namen van de slachtoffers te lezen en vervolgens de korte video met een speciale hashtag te publiceren op de sociale netwerken (זוכרים_מהבית# - Zochrim mehabayit, Herdenkingen vanuit huis). Een lijst met de namen is hier te vinden.

Bijna elke stad hield een ceremonie op het internet, waaraan je kon deelnemen via Zoom, Facebook of YouTube. Hier is een Hebreeuwstalige selectie.

De herdenking in Jeruzalem, vanochtend. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Gisterenavond werd een vooraf georganiseerde ceremonie uitgezonden vanuit Yad Vashem en vandaag sprak de huidige voorzitter van de Knesset en toekomstig minister van Defensie en ‘vice-premier’ Benny Gantz ter gelegenheid van de Holocaust gedenkdag:

'De staat Israël is niet gesticht vanwege de Holocaust, maar het zit in het DNA van het land om de les van de Holocaust te leren', zei hij. 'In deze moeilijke tijden hebben we een zevenvoudige verantwoordelijkheid als gekozen vertegenwoordigers van het volk. We moeten dit land en zijn twee belangrijkste sterke punten behouden: zijn militaire kracht (...) en de belofte van “nooit weer“,' vervolgde hij.

'En ten slotte moeten we onze morele kracht bewaren (...) door meer van onszelf te eisen dan we van anderen verwachten.'

Twee minuten stilte in Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90).

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.