Groeten uit Israël – Herinneringen aan Yom HaShoah

dinsdag 21 april 2020 |  Anat Schneider
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Tot op de dag van vandaag herinner ik me de Yom Hashoah, de gedenkdag van de Holocaust, in de basisschool 'Yefe Nof' in Jeruzalem. Het schoolhoofd, Eliezer Turkel, droeg een wit shirt met korte mouwen, ook als het koud was en het regende.

In de school stonden veel kraampjes met herdenkings­kaarsen en gedenkplaten met Holocaust­verhalen en veel afbeeldingen. De schoolbel was die dag uitgezet, balspelen of touwtje springen waren verboden. Ook mocht je niet lachen. Alle kinderen waren in het wit gekleed. Op de dag van de herdenking van de slachtoffers van de Holocaust was het erg stil op school.

Om 10.30 uur verlieten dan alle leerlingen de klaslokalen en ontmoetten elkaar op het grote schoolplein. Ongeveer duizend leerlingen stonden in rijen, gerangschikt naar klas en leeftijd, in totale stilte. Steeds weer klonk 'Shhh, Shhh' van de leraren tot hun klassen, om stil te blijven.

Dan begon de ceremonie. Eerst een lied, dan een paar voorlezingen. Om 10 uur was dan alles voorbij. Directeur Tirkel en de andere leerkrachten stonden vooraan op het podium, hun mouwen opgestroopt zodat we de getatoeëerde nummers op hun armen konden zien. Om 10 uur precies klonk de twee minuten durende sirene. Alle leraren stonden op het podium en huilden. Het was een hartverscheurend huilen, schokkend, onvoorstel­baar.
Wij kinderen reageerden er anders op. Sommigen lachten zelfs verlegen, omdat ze niet wisten hoe ze moesten reageren, anderen raakten in paniek. Ik herinner me zelfs dat sommigen flauwvielen.

Nummer op de arm van een overlevende. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Het schoolhoofd staat voor de leerlingen en huilt. Dit is geen normale situatie. Toen de sirene stopte, vertelde meneer Tirkel ons met een bevende stem het verhaal van zijn familie. Ze zijn allemaal vermoord door de nazi's. Hij was een kleine jongen, die met zijn zusje naar Palestina kwam.

Onze handwerklerares had ook een schrijnend verhaal. De Gedenkdag was de enige dag waarop ik genegen­heid voor haar kon voelen en begrijpen waarom ze het hele jaar door zo nerveus was. Ongeduld, bitterheid, boosheid, dit zijn de herinneringen die ik heb aan haar handwerklessen. Het waren uren die ik niet leuk vond. En dan opeens, op de dag van de Holocaust, toen ze daar stond en haar verhaal vertelde, kon ik in mijn gedachten het eenzame meisje in het bedreigde en gewonde Polen zien, dat volledig hulpeloos was, alleen, zonder dat iemand haar kon omhelzen en geruststellen tegenover al het kwaad.

Zo was het toen in mijn school, een school waar een groot deel van de leraren Holocaust overlevenden waren. Als kind, dat zich deze verschrikkingen niet kon voorstellen, waren ik evenals de andere kinderen altijd gefascineerd om het nummer op de armen van de leraren te zien. Een nummer dat ze het hele jaar door verborgen hielden en dat alleen zichtbaar was op de Holocaust gedenkdag. Ik draag deze herinnering aan de Holocaust gedenkdag mijn hele leven bij me.

Elk jaar is de intensiteit van de dag anders. Als klein meisje is het onduidelijk, in de puberteit voel je je een deel van het volk, als moeder zorg je voor de kinderen, als volwassen vrouw begrijp je dat er hier niets te begrijpen valt.

Deze herinnering is onbegrijpelijk. Het helpt me om het te verbinden met de werkelijkheid en te begrijpen wat er toen gebeurde. Dit is de herinnering aan mijn schoolhoofd, Eliezer Tirkel.

Het lege Holocaust herdenkingsmuseum Yad Vashem, gisteren. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk bewolkt met een lichte daling van de temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, Dode Zee 32 graden, Be'er Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gestegen en ligt nu 208.935 m onder de zeespiegel, het is nog slechts 13,5 centimeter tot aan de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Heute wens ik u een vredige dag en een goede gezondheid toe.

Shalom vanuit Bar Giora,
Anat

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.