Onderzoek bevestigt Assad’s gifgasaanvallen in Syrië

Monday, April 20, 2020 |  Edy Cohen
De VN-waakhond voor chemische wapens (OPCW) heeft onlangs zijn langverwachte eerste rapport uitgebracht, waarin president Bashar al-Assad van Syrië expliciet wordt beschuldigd van het uitvoeren van aanvallen met sarin en chloorgas op zijn eigen burgerbevolking.

Het 82 pagina's tellende rapport heeft rechtstreeks betrekking op een reeks verwoestende aanvallen met sarin en chloorgas, die in 2017 plaatsvonden en waarbij 76 burgers omkwamen in het Syrische dorp al-Lataminah. Ooggetuigenverslagen uit de eerste hand, met bloederige beelden van kinderen die lijden onder de eerste gevolgen van de aanval, zijn verspreid op verschillende sociale mediaplatforms. Getuigen die hun getuigenissen deelden, verklaarden dat helikopters van het Syrische leger over het dorp vlogen en vaten vol met chemische stoffen op bevolkte gebieden lieten vallen.

President Assad is naar verluidt de eerste leider in de geschiedenis die vatbommen heeft gebruikt. Dit is de schandelijke strategie, die het Assad-regime tegen zijn eigen volk heeft gekozen als reactie op landelijke protesten waarin burgerrechten worden geëist.

Het onderzoeksteam van de OPCW werd gevormd om Rusland, de bondgenoot van Syrië, te omzeilen. Dit komt omdat Moskou zijn vetorecht in verschillende internationale fora is blijven gebruiken om te voorkomen dat er onderzoek wordt gedaan naar chemische aanvallen die zouden zijn uitgevoerd door Bashar al-Assad.

Dit wordt beschouwd als een historisch rapport, aangezien het de eerste keer is dat de VN Assad rechtstreeks de schuld geeft van de aanvallen in Syrië. De bevindingen in het rapport geven aan dat Assad oorlogsmisdaden heeft gepleegd, en dat deze waarschijnlijk ernstige gevolgen voor de Syrische dictator hebben in de internationale gemeenschap. Bovendien kunnen we zien dat de spanning tussen de VN en de Syrische bondgenoten - Rusland en Iran - toeneemt, waardoor het internationale orgaan mogelijk wordt beschuldigd van politieke vooringenomenheid.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo sprak over de bevindingen van het rapport en stelde dat de chemische aanvallen van het Assad-regime ernstige oorlogsmisdaden zijn.

Naar verwachting zal in de komende maanden een aanvullend rapport worden gepubliceerd, waarin een nieuwe aanval wordt gedocumenteerd die in april 2018 in het dorp Douma heeft plaatsgevonden.

Hoop op verandering in Syrië
Bashar al-Assad heeft de afgelopen negen jaar een bloedige oorlog tegen de oppositie gevoerd. De laatste tijd heeft Assad met behulp van logistieke en militaire hulp van Rusland, Iran en Hezbollah met succes gebieden heroverd waarover hij de controle had verloren.

Syrische mensenrechtenactivisten hebben goede hoop dat als gevolg van het VN-verslag een diepgaand onderzoek zal worden ingesteld, dat zal leiden tot de beëindiging van het twintig jaar durende onderdrukkende bewind van Bashar al-Assad.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.