Holocaust gedenkdag zonder publiek en digitaal

Monday, April 20, 2020 |  Redactie Israel Today
Tijdens Yom HaShoah, de Israëlische gedenkdag van de Holocaust, die maandagavond begint, gedenkt Israël de zes miljoen Joden die tijdens de Holocaust zijn vermoord. In verband met de Coronacrisis gebeurt dit digitaal.

Meestal wordt in de avond een ceremonie gehouden in het Yad Vashem Holocaust Museum in Jeruzalem, bijgewoond door overlevenden van de Holocaust, rabbijnen, de president van Israël en vertegen­woordigers van de regering en het openbare leven. Het hoogtepunt van de ceremonie is het aansteken van zes fakkels, die symbool staan voor de 6 miljoen gestorven Joden. De fakkels worden aangestoken door overlevenden van de Holocaust.

Maar dit jaar is alles anders vanwege het coronavirus. Want juist de oudere generatie, de generatie van de overlevenden van de Holocaust, wordt bedreigd door het coronavirus. Daarom wordt de nationale Holocaust-herdenking voor het eerst digitaal gevierd. Het Holocaust Museum Yad Vashem heeft de traditionele ceremonie van tevoren opgenomen, en deze zal vanavond om 20 uur lokale tijd (19 uur in Nederland en Duitsland) op de televisie worden uitgezonden. De ceremonie wordt ook gestreamd op het internet met Duitse ondertiteling en kan hier op deze pagina worden gevolgd.

De toespraken van president Re’oeven Rivlin, premier Benjamin Netanyahu en de gebeden van opperrabbijnen zijn ook al opgenomen en zullen vanavond samen met muzikale en historische intermezzo's worden uitgezonden.

Op dinsdagochtend om 10 uur klinken in het hele land sirenes ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Deze keer zullen de meeste mensen niet op straat staan, maar op hun balkon om de slachtoffers te herdenken.

De grote koepel van Herdenkingsmuseum Yad Vashem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.