Miraculeus ‘Heilig Vuur’ vanuit Jeruzalem de wereld in

Sunday, April 19, 2020 |  Redactie Israel Today
Orthodoxe christenen voerden afgelopen zaterdag hun jaarlijkse ceremonie uit, waarbij op miraculeuze wijze 'heilig vuur' zou neerdalen op de plaats waar men gelooft dat Jezus begraven is. Vandaar werd het onder politiebegeleiding naar het vliegveld vervoerd.

De beperkingen als gevolg van het coronavirus boden een zeldzame gelegenheid om een onbelemmerde blik te werpen op het gebeuren in de zalen van de Heilig Grafkerk in de Oude Stad van Jeruzalem. Gewoonlijk zit de kerk tijdens de ceremonie volgepakt met duizenden lokale christenen en buitenlandse pelgrims, waardoor het bijna onmogelijk is om te zien wat er met het 'heilige vuur' gebeurt.

Wat men meestal kan zien is, dat er vechtpartijtjes ontstaan tussen christenen van de diverse rivaliserende orthodoxe kerken die om een plekje dringen.

Maar dit jaar mochten alleen priesters en hoge vertegenwoordigers van de verschillende kerken naar binnen. En ze brachten de verondersteld goddelijke vlammen snel over naar wachtende auto's, die vervolgens de brandende kaarsen naar het vliegveld Ben Goerion brachten. Israël heeft al het luchtverkeer van en naar de Joodse Staat stopgezet, maar heeft deze speciale vluchten toegestaan, zodat het 'heilige vuur' nog steeds naar orthodox-christelijke landen zoals Griekenland, Rusland, Bulgarije en Armenië kan worden gebracht.

Een orthodoxe geestelijke draagt 'heilig vuur' door de Oude Stad van Jeruzalem op weg naar de luchthaven Ben Goerion. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Israëlische politieagenten begeleiden het Heilig Vuur op zijn reis vanuit de Kerk van het Heilig Graf. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Het is niet zeker of het wel een goed idee is om een open vlam in een gesloten voertuig te vervoeren. Maar we hebben toch alles over voor een 'wonder'? (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Lokale Jeruzalemse christenen delen het goddelijke vuur met vrienden en familie. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.