Palestijnen zijn economisch afhankelijk van Israël

zondag 19 april 2020 |  Michael Selutin
Vertegenwoordigers van de Palestijnen erkennen dat zij economisch afhankelijk zijn van Israël. Nu het aantal besmettingen met Covid-19 in de ‘gebieden’ toeneemt, en Israël geen arbeiders toelaat uit steden waar de ziekte heerst, dreigt daar een grote economische crisis.

Het aantal besmettingen met het coronavirus in de Palestijnse gebieden lijkt laag te zijn, maar de officiële cijfers geven waarschijnlijk slechts een fractie van de werkelijke gevallen aan. Medio april meldde de Palestijnse Autoriteit 260 gevallen in haar gebieden, maar waarnemers gaan uit van meer dan 6000 gevallen.

Ook de Israëlische regering weet, dat men voorzichtig moet zijn met Palestijnse gegevens. Daarom weigert Israël de toegang voor Palestijnen uit gebieden waar corona is voorgekomen. Bethlehem en omgeving zijn zo'n gebied, en veel bewoners beseffen dat ze geen inkomsten hebben als Israël zijn grensovergangen sluit. Met name bouw- en fabrieksarbeiders, maar ook gezondheidswerkers worden hierdoor getroffen.

In normale tijden hebben ongeveer 130.000 Palestijnen een werkvergunning voor Israël, en daarnaast werken nog eens duizenden mensen illegaal in het land. Wie momenteel nog in Israël werkt, moet altijd vrezen dat hem de toegang wordt geweigerd als zich in zijn stad een geval van corona voordoet.

De Palestijnse Autoriteit, die sterk wordt gekenmerkt door corruptie, heeft vrijwel geen sociaal netwerk dat de economische situatie van de werknemers zou kunnen verlichten. Ook de 20 miljoen dollar, die de Autoriteit in het licht van de crisis heeft toegezegd, zal de situatie weinig verzachten. Palestijnse arbeiders, die al vele jaren in Israël werken, hebben nu de Joodse Staat om hulp gevraagd. Israël heeft nog niet op dit verzoek gereageerd.

Er zijn echter andere mogelijkheden om de Palestijnen economisch te helpen. Degenen die officieel in Israël werken, betalen 18,5 procent van hun inkomen aan een pensioenfonds. Het zou denkbaar zijn dat de regering een deel van dit geld nu al vrijgeeft. Bovendien betalen de Israëlische werknemers maandelijks aan een ‘ziektedagfonds’ voor Palestijnse werknemers, en dit fonds zou ook kunnen worden aangesproken. De huidige waarde van dit fonds wordt geschat op 500 miljoen shekel.

Vertegenwoordigers van de Palestijnen voorzien een grote economische crisis voor hun volk. Ze dreigen dat de stemming kan exploderen als de arbeiders niet beter worden beschermd en de mensen in de ‘gebieden’ wanhopen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.