Groeten uit Israël – Wat als je niet naar de tandarts mag

zondag 19 april 2020 |  Anat Schneider
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Ik heb mijn moeder al weken niet gezien. Het is niet toegestaan!!! Omdat ze met haar 76 jaar in de risicoleeftijd zit, wat betreft het gevaar om ernstig ziek te worden door het coronavirus, moet ze volledig geïsoleerd blijven. Wat er voor ons overblijft is een aantal telefoontjes per dag. Als ze iets nodig heeft, zoals voedsel, zorgen we ervoor en brengen we het tot aan de deur van haar huis.

Toen ik haar onlangs met haar telefoneerde, vertelde ze me dat ze de hele nacht niet had geslapen vanwege kiespijn. Aan de linkerkant was haar tandvlees opgezwollen en de pijn was erg sterk.
'Wat nu?', vroeg ik haar. Want op dit moment is het voor tandartsen verboden om patiënten te ontvangen. Zelfs een verblijf in het ziekenhuis is in dagen als deze niet veilig vanwege het gevaar om te worden besmet met het virus.

Ik was echt hulpeloos en wist niet hoe ik haar moest helpen en hoe ik de pijn en het vreselijke gevoel van eenzaamheid voor haar kon verlichten. 'Mama, wat gaan we doen?' vroeg ik nog eens. Ik was overal toe bereid. Iedereen die ooit kiespijn heeft gehad, weet hoe ondraaglijk die pijn is. Het was een moment waarop ik het gevoel had, dat het belangrijker was om mijn moeder te helpen, dan om alle beperkingen van de corona-crisis in acht te nemen.

Let nu maar eens op wat mijn moeder heeft gedaan:

Ze belde eerst de tandarts en legde hem precies uit, wat haar probleem was. Ze maakte zelfs een foto met haar mobiele telefoon en stuurde die naar de tandarts. Nadat hij de foto had gezien, zei hij dat het voor hem leek op gingivitis, een ontsteking van het tandvlees. Hij besloot dat ze antibiotica moest krijgen.

Hij stuurde haar vervolgens via WhatsApp de naam van het medicijn dat ze moest innemen. Mijn moeder nam toen contact op met haar huisarts, die haar een recept uitschreef voor het medicijn. Nu hoefde ze alleen nog maar het medicijn bij de apotheek te kopen. Maar omdat mijn moeder het huis niet mocht verlaten, gaf haar dokter een bode opdracht naar haar huis te komen om de kaart van de zorgverzekeraar te halen, het medicijn op te halen en het vervolgens tot aan de deur te brengen. En zo gebeurde het ook. De tandheelkundige behandeling per telefoon was gratis. Het duurt ongeveer 48 uur voordat de antibiotica aanslaan. Nu hopen we allemaal dat de diagnose van de tandarts correct was en dat de kiespijn van mijn moeder snel zal verdwijnen.

We leven in een nieuwe wereld. Had ik dat al gezegd?

Zomers weer op het lege strand van Tel Aviv. (Foto: Kobi Richter/TPS)

Het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk bewolkt met een lichte stijging van de temperatuur. Een beetje te warm voor het jaargetijde.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, Dode Zee 33 graden, Be'er Sheva 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gestegen en ligt nu 208.915 m onder de zeespiegel, het is nog slechts 14,5 centimeter aan de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige zondag en een prettige nieuwe week, Blijf gezond!

Shalom vanuit Bar Giora,
Anat

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.