Medisch: 10x snellere Covid-19 test ontwikkeld

Sunday, April 19, 2020 |  Redactie Israeltoday.nl
Terwijl er een wereldwijd tekort is aan Covid-19 testmateriaal, waardoor het testen vertraagt en het aantal infecties toeneemt, hebben onderzoekers van de Hebreeuwse universiteit een snelle, goedkope test ontwikkeld die gebruik maakt van materialen die vaak al in laboratoria aanwezig zijn.

De test is ontwikkeld door prof. Nir Friedman van het Institute of Life Sciences en de School of Engineering and Computer Science van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en prof. Naomi Habib van het Edmond en Lily Safra Center for Brain Science van de universiteit.

Bij het testen op Covid-19 worden momenteel RNA-moleculen uit het uitstrijkje van een patiënt gehaald om te zien of ze viraal RNA bevatten, dat de aanwezigheid van het COVID-19-virus bevestigt.

De nieuwe methode, ontwikkeld door Friedman en Habib, kan hetzelfde doen, maar dan vier tot tien keer sneller door magnetische korreltjes die zowel gerobotiseerd als handmatig werken. Deze korreltjes zijn het enige materialen in de testkit, die niet direct beschikbaar zijn in een laboratorium, maar een verworven ze kunnen keer op keer worden gebruikt.

Het robotprotocol is al getest op honderden klinische monsters in het Hadassah Medical Center. "Onze resultaten waren identiek aan die van de kits die momenteel worden gebruikt," zei Friedman.

‘We publiceren een gedetailleerd protocol (...) inclusief stappen voor handmatig pipetteren en voor geautomatiseerd pipetteren,’ vertelt Friedman aan Israel21c. ‘We zullen graag andere labs in Israël en in het buitenland helpen om dit op te zetten. Een van de voordelen van ons protocol is dat het een open systeem is. Het vereist geen specifiek apparaat van een specifieke fabrikant.’

Habib en Friedman hebben samen met 15 onderzoekers en laboratoriumstudenten van de universiteit een methode ontwikkeld waarmee tienduizenden monsters tegelijkertijd kunnen worden getest met gebruik van hun systeem, in plaats van het huidige tempo van duizenden tests.

(Voor een medische uitleg over deze onderzoeks­methode van DNA, zie de video Magnetic bead based DNA/RNA isolation with chemagen Technology).

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.