Groeten uit Israël – Bidden vanaf de balkons

Friday, April 17, 2020 |  Michael Selutin
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Een van de moeilijkste dingen voor ons orthodoxe Joden is dat we niet kunnen bidden met een minjan, een quorum van minstens 10 mannen. Sinds mensenheugenis verlaat je drie keer per dag je huis om te bidden, en opeens mag je dat niet meer doen. Bij veel mensen hebben hun voeten waarschijnlijk automatisch het huis verlaten om naar de synagoge te gaan, om vervolgens te constateren dat deze gesloten is.
Vooral voor vaders van kleine kinderen - en dat zijn er veel - is het moeilijk om niet meer naar de synagoge te gaan, want het was een welkome reden om plotseling alles te laten vallen, gehaast op je horloge te kijken en te roepen: ‘Ik kom te laat voor het gebed, tot straks!’

Omdat we dat nu niet kunnen doen, hebben we het balkongebed ontwikkeld. Hier profiteren we van het feit dat huizen in orthodoxe wijken zo zijn gebouwd, dat de balkons niet onder elkaar liggen. Daardoor kunnen we onze buren beter zien en kunnen we een minjan hebben, door ons tegelijkertijd op onze balkons te verzamelen. Dat is heel comfortabel, want in plaats van op smalle synagoge­banken te zitten, maken we ons gemakkelijk op onze tuinmeubelen, en omdat het weer hier inmiddels veel beter is geworden, lijkt het gebed bijna op een vakantie.

Onze minjan in Miriam de Profetes straat (mooie naam, nietwaar?) werkt heel goed dankzij de Chabadniks. De Chabadniks wonen in het gebouw aan de overkant van de straat en hebben vijf jongens ouder dan 13 jaar, dus ze worden meegeteld in de minjan. Ze brengen dus al de helft van de minjan mee, en de andere deelnemers verschijnen meestal pas tien minuten na de afgesproken tijd op hun balkon (vrij goed voor Israëli's). Zo konden we het Pesachfeest met elkaar doorbrengen, en woensdag konden we zelfs een Torahrol vinden. Het Chabadnik gezin zette een klaptafel neer, ging tussen onze twee gebouwen staan en las luidop voor uit de Torah. Ook onze vrouwen en kinderen verzamelden zich op de balkons en we hadden bij een stralende zon een prachtig uitzicht op de afgerolde Torahrol onder ons balkon.

Bidden vanf de balkons in Jeruzalem. (Foto: Hodaya Kalman/TPS)

Het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk bewolkt met een duidelijke daling van de temperatuur. Van het noorden tot de noordelijke Negev kan er af en toe regen vallen, die gepaard kan gaan met onweer. In de Judese woestijn en bij de Dode Zee bestaat het gevaar van plotselinge overstromingen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 17 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, bij de Dode Zee 25 graden, Be'er Sheva 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gestegen en ligt nu 208,955 m onder de zeespiegel, er ontbreekt slechts 15,5 centimeter tot aan de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israël Heute wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat.

Shabbat Shalom vanuit Bet Shemesh!
Michael

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.