Israël helpt christenen 'Heilig Vuur' te verspreiden

donderdag 16 april 2020 |  Redactie Israel Today
Het coronavirus heeft ons dagelijks leven volledig veranderd en veel dingen, die we als vanzelfsprekend beschouwden, onmogelijk gemaakt. Zelfs grote internationale evenementen zoals de Olympische Spelen, moesten worden geannuleerd of uitgesteld.

Afbeelding: Christelijke gelovigen nemen deel aan de ceremonie van het Heilig Vuur in Jeruzalem. (Foto: Flash90)

En terwijl de Kerk van het Heilig Graf in de Oude Stad van Jeruzalem ook gesloten is wegens een landelijke lockdown, laat Israël haar dit weekeinde openen voor een heel bijzonder evenement.

Op zaterdag 18 april, een dag voor het orthodoxe christelijke Pasen, zal de Joodse Staat ervoor zorgen dat de christenen van orthodoxe overtuigingen de gebeurtenis die volgens hen het jaarlijkse 'wonder' van het Heilige Vuur is, niet zullen missen.

Zoals alle godshuizen is ook de Kerk van het Heilig Graf gesloten. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Natuurlijk kan Israël de tienduizenden christenen niet toelaten, die gewoonlijk deelnemen aan het evenement, waarbij de orthodoxe kerken beweren dat er goddelijk vuur uit de hemel neerdaalt op de plaats waar volgens velen Jezus was begraven. Maar Israël zal vertegenwoordigers van de verschillende kerken toegang verlenen en begeleiden, zodat zij van het ‘wonder’ kunnen getuigen en het Heilige Vuur naar hun thuisland kunnen brengen.

Het Heilige Vuur op weg naar Griekenland in 2013 (Creative Commons)

Al tientallen jaren wordt het Heilige Vuur rechtstreeks vanuit Israël naar de verschillende orthodox-christelijke landen gevlogen, zoals Griekenland, Rusland, Bulgarije, Roemenië en Armenië. En de Joodse staat is vastbe­sloten dat het dit jaar niet anders zal zijn, ondanks de coronacrisis.

Eerder deze maand heeft Israël speciale instructies gegeven aan de kerken en landen die dit jaar willen deelnemen en iets van het Heilige Vuur mee naar huis willen nemen.

Delegaties van de landen in kwestie zullen naar Israël vliegen, maar moeten in hun vliegtuigen blijven. Vertegenwoordigers van hun respectievelijke kerken, die al in Israël gestationeerd zijn, zullen het evenement daadwerkelijk bijwonen en vervolgens iets van het Heilige Vuur naar de vliegtuigen van de delegatie brengen, allemaal met een Israëlische politie-escorte.

Het is een buitengewoon gebaar van Israël dat eens te meer aantoont dat de Joodse Staat zich inzet voor het behoud van het Heilige Land als bakermat van niet alleen het joodse, maar ook het christelijke geloof.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.