Israëlische artsen trainden medisch personeel Gaza

woensdag 15 april 2020 |  Redactie Israel Today
Israëlische artsen hebben in de afgelopen weken tientallen Palestijnse artsen, verpleegkundigen en medisch personeel uit de Gazastrook opgeleid om met het Coronavirus om te gaan.

Afbeelding: Medisch personeel in de Gazastrook

Een van de adviezen die de Palestijnse medische teams kregen, en die vervolgens door de Hamas-regering van de Gazastrook zijn overgenomen, is om de duur van de isolatieperiode in Gaza te verlengen van twee weken tot drie weken, als veiligheidsperiode, vanwege het gebrek aan middelen die nodig zijn om de geïsoleerde personen opnieuw te onderzoeken voordat ze het isolement verlaten.

Twintig artsen, verpleegkundigen en medisch personeel uit Gaza hebben in een basis van de IDF bij de Erez doorlaatpost in het noorden van de Gazastrook een opleiding gevolgd, gegeven door Israëlische specialisten van het Shiba-Tel Hashomer Medical Center in Ramat Gan, terwijl een andere groep Palestijnse artsen de Gazastrook heeft verlaten voor een opleiding in het Barzilai-ziekenhuis in Ashkelon.

Er waren ook conferentiegesprekken tussen artsen van beide zijden. Zij werden onder andere getraind in het opzetten van isolatievoorzieningen, medische bescherming, diverse medische beslissingen die genomen moeten worden tegen de uitbraak van het virus, de behandeling van infecties en de volks­gezondheid.

Hamas was niet echt openhartig over de ontvangen hulp, Arabische media schreven er wel over. Daarop plaatste Kamal Musa, woordvoerder van het ministerie van volksgezondheid van de Gazastrook, een post op Facebook, waarin hij de trainingen vermeldde en zich verbaasde over de ophef in de media hierover. Israëlische teams trainen in Jericho toch ook medische staf van de Palestijnse Autoriteit. Later verwijderde hij deze post, en zei in een interview met de website Al Jadeid, dat Hamas niets van doen had met de Israëlische training, en dat die was gegeven op verzoek van de Palestijnse Autoriteit, bericht United with Israel

Hoe het ook zij, achter de schermen heeft Israël zijn vijanden in nood altijd geholpen. Zoals nu.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.