Studenten bouwen robotkar voor corona-afdelingen

Wednesday, April 15, 2020 |  Redactie Israeltoday.nl
De strijd tegen het coronavirus in Israël kreeg hulp van onverwachte kant: de robotica club op de prestigieuze Hebrew Reali School in Haifa. Na een oproep van het Rambam Ziekenhuis en de universiteit Technion ontwierpen zij een robotkar naar de eisen van het ziekenhuis.

Doel van de robotkar, die de naam CoRobot kreeg, is het vervoer van voorraden naar en van de corona­patiënten, wat het risico beperkt dat de medische staf het gevaarlijke virus oploopt, schrijft israel21c.

CoRobot kan op afstand worden bediend door medisch personeel met behulp van een joystick of een smartphone app. Ze kunnen zien wat er gebeurt via de videocamera die aan de robot is bevestigd.

‘Als de robot zijn installatie in Rambam met succes doorstaat, zullen we in relatief korte tijd meer robots kunnen bouwen voor Rambam en voor soortgelijke afdelingen in andere Israëlische ziekenhuizen’, zei prof. Alon Wolf van Technion, dat de robotica-club van de school begeleidt.

Het plan is, om in de volgende fase de robot van een communicatiesysteem te voorzien dat een beeldscherm, camera, microfoon en luidspreker bevat. Hij zal in staat zijn om van patiënt naar patiënt te gaan en informatie in real time door te geven aan het medisch personeel.

De robotica club van de Hebrew Reali School maakt deel uit van FIRST, een internationale onderwijs­organisatie die gebruik maakt van robotica-wedstrijden om ondernemerschap en leren onder kinderen en jongeren te bevorderen. FIRST ISRAEL, onder leiding van de technische universiteit Technion in Haifa, runt honderden groepen in het hele land met in totaal ongeveer 14.000 studenten tussen 6 en 18 jaar.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.